Bloomsday u Puli 2016.

16.06.16. Događanja Središnja knjižnica

Šesti Blumovdan, dan posvećen irskom piscu koji je neko vrijeme živio u Puli, održan je 16. i 17. lipnja.

Program je započeo u 8.30 sati već tradicionalnom Kavom s Joyceom, a nastavljen u Titovom parku predstavom za djecu prema Joyceovoj slikovnici Mačak i vrag u izvedbi Teatra Naranča.

U dvorani Središnje knjižnice održan je stručni skup za učitelje i nastavnike engleskog jezika, a gosti predavači bili su Mark Schreiber, Luko Paljetak i Lisa Shanon. Tom su prigodom bili predstavljeni i učenički radovi na temu Jamesa Joycea i Pule, koji su nastali u Maloj školi kreativnog pisanja, koju je tijekom svibnja vodio profesor Vladimir Papić. Radovi će biti sabrani u e-knjigu koja će uskoro biti dostupna na stranicama Gradske knjižnice i čitaonice Pula.
Tročlani žiri - Antonela Božac Ristić, dipl. knj., Vanesa Begić, novinarka i urednica priloga Ružmarin Glasa Istre, i Igor Jurij iz udruge Bloomsday Croatia - odabrali su rad Svojim putem, čiji će naslov nositi i e-zbirka, a njegova autorica Alisa Bedžeti nagrađena je godišnjom članarinom u knjižnici, poklon-bonom u jednoj pulskoj knjižari te primjerkom Joyceovog Portreta umjetnika u mladosti. Svi ostali sudionici, osim što će im radovi biti objavljeni u e-knjizi, čiji je pokrovitelj Ministarstvo kulture RH, i Ružmarinu, nagrađeni su službenim majicama festivala.

Izložba talijanskog umjetnika Andee Jorija Joyce kao inspiracija otvoren je u dvorani Središnje knjižnice, a može pogledati do kraja mjeseca u radno vrijeme Knjižnice.

Program Bloomsdayja nastavljen je okruglim stolom u Circolu na kojem su sudjelovali Luko Paljetak, Boris Senker, Renata Šamo i studenti Kulture i turizma s pulskog sveučilišta, zatim Noćnom šetnjom Joyceovim stopama te večernjim druženjem uz Joycea.

Drugog dana festivala na Portarati u 20 sati bit će ponovno izvedena predstava Mačak i vrag. Večernje druženje nastavlja se irskim plesom, dodjelom nagrada za selfie natječaj i koncertom Side Projecta.

Gradska knjižnica i čitaonica Pula četvrtu godinu zaredom u suradnji s udrugom Bloomsday Croatia i Turističkom zajednicom grada Pule organizira višednevni festival Bloomsday u Puli kojim promiče važnost čitanja, kulturne vrijednosti u zajednici, očuvanje i shvaćanje kulturnog i povijesnog nasljeđa te poticanje umjetničkog razvoja i čitalačkih navika djece i mladih.