Izložba slika u povodu 150 godina Viške bitke

28.07.16. Događanja Središnja knjižnica

Izložba slika, ulja na platnu, austrougarskih brodova Iz Pule u Višku bitku autora Cvetka Išića otvorena je 28. srpnja 2016. u Središnjoj knjižnici.

Nakon što je Iz Pule u Višku bitku organizirana je u povodu obilježavanja 150 godina Viške bitke, u kojoj je slabija austrijska flota pobijedila talijansku, spriječivši njenu prevlasti nad Jadranom i nametnuvši se kao pomorska sila.

O okolnostima bitke i admiralu Von Teggetoffu govorio je Josip Vretenar, dipl.ing. Između ostalog, istaknuo je da je u ovoj, posljednjoj velikoj pomorskoj bitci, sudjelovalo 10.886 mornara s Talijanske strane te 10.360 na strani Austro-Ugarske.   

Autor izložbe, koji je 37 izloženih ulja na platnu naslikao u periodu od godine dana, kratko se osvrnuo na svoje radove, naglasivši da ipak slike govore više od tisuću riječi.

Nakon otvorenja među zaljubljenicima u povijest poveo se zanimljiv razgovor o Puli u doba vladavine Austro-Ugarske Monarhije, dostupnim izvorima podataka, idejama za buduće projekte... 

Slike brodova i portreti admirala koji su sudjelovali u bitci mogu se pogledati do 4. kolovoza 2016. u radno vrijeme Središnje knjižnice.