"Istrijani protiv Istrana" dr. sc. Sandija Blagonića

10.10.16. Događanja Središnja knjižnica

Knjiga Istrijani protiv Istrana. Diskurzivna konstrukcija identiteta i simbolička natjecanja autora dr. sc. Sandija Blagonića predstavljena je 10. listopada 2016. u dvorani Središnje knjižnice.

Knjiga analizira proizvodnju istarskog regionalnog identiteta od strane političkih elita devedesetih godina prošloga stoljeća pri čemu autor odgovara na pitanja o glavnim čimbenicima koji su utjecali na jačanje iskazivanja regionalnog identiteta na području hrvatskog dijela Istre tijekom 1990-ih te o mehanizmima kojima je taj identitet izgrađivao i prerađivao.

Knjigu su predstavili professor emeritus Miroslav Bertoša, dr. sc. Ivona Orlić te autor dr. sc. Sandi Blagonić, a predstavljanje je moderirao Ivan Žagar, prof.

Predstavljanje je organizirano u suradnji Istarskim povijesnim društvom - Società Storica Istriana.

Iz recenzije:

Knjiga analizira proizvodnju istarskog regionalnog identiteta od strane političkih elita devedesetih godina prošloga stoljeća pri čemu autor odgovara na pitanja o glavnim čimbenicima koji su utjecali na jačanje iskazivanja regionalnog identiteta na području hrvatskog dijela Istre tijekom 1990-ih te o mehanizmima kojima je taj identitet izgrađivao i prerađivao. Sandi Blagonić je suvereno ispisao jednu od rijetkih sveobuhvatnih političko-antropoloških studija u nas, upućujući na jedan aspekt raslojenosti hrvatskog društva krajem 20. stoljeća onkraj sveprisutnoga diskursa etno-nacionalne solidarnosti i sloge, ali i na međusobnu uvjetovanost nacionalnog i regionalnog diskursa. Stoga će ova knjiga bez sumnje biti zanimljiva širemu krugu čitatelja koje zanima recentna hrvatska povijest i politika.

Sandi Blagonić rođen je 1972. godine u Puli. Diplomirao je etnologiju i filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Magistrirao na istom fakultetu s temom Geneza i razvoj subetničkih skupina u Istri od 16. stoljeća do danas. Doktorirao je na temi Objektiviranje identiteta u socijalnoj i političkoj mobilizaciji periferije. U svojoj je profesionalnoj karijeri uz niz stručnih i znanstvenih članaka objavio pet knjiga: Zoom politikon: eseji o igračima hrvatske javne scene (2003.), uz Marija Kovača i Predraga Madžarevića, Big brother: 100 dana ispred ekrana (2004.), Kad Hrvati marširaju (2007.), „Od Vlaha do Hrvata: Austrijsko-mletačka politička dihotomija i etnodiferencijski procesi u Istri“ te Istrijani protiv Istrana: diskurzivna konstrukcija identiteta i simbolička natjecanja. Njegov istraživački interes vrlo je širok: od kolektivnih identiteta, nacionalizma do antropologije hrane do popularne kulture. Do sada je objavio i dvjestotinjak tekstova (kolumni, komentara, polemika, intervjua) u nizu tiskovina u Hrvatskoj i regiji: kolumnist je Večernjeg lista (2003.), Iskon.hr 2005. - 2007., objavljivao je u Nacionalu, Slobodnoj Dalmaciji, Oslobođenju, Glasu Istre, portalima Jutarnjeg lista, Novosti, Indexa.hr, e-novinama, T-portala. Dvije je godine (između 2009. i 2012.) bio vanjski suradnik Odsjeka za povijest Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli na kolegiju "Teorije nacionalizma i etničnosti". Zaposlen je na u pulskoj područnoj jedinici Zavoda za povijesne i društvene znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Rijeci.