4. Brazilski dani u Puli: gostuje putopjesnikinja Maja Klarić

19.10.16. Događanja Središnja knjižnica

Četvrti Brazilski dani u Puli otvoreni su 19. listopada 2016. u dvorani Središnje knjižnice predstavljanjem zbirki putopisne poezije Maje Klarić Quinta Pitanga i Vrijeme badema.

Maja Klarić kroz svoju putopisnu poeziju prenosi doživljaje sa svojih putovanja.

U sklopu Brazilskih dana predstavila je svoju zbirku Quinta Pitanga koja govori o Brazilu i otoku Itaparica na kojem je provela dva mjeseca na UNESCO-ovom rezidencijalnom programu za književnike, gdje je zbirka i nastala te novu zbirku Vrijeme badema koja govori o hodočašću Camino de Santiago.

Zemlje kroz koje je putovala publici je predstavila ispreplićući anegdote i priče s putovanja te čitajući poeziju koja stihovima prepričava iste događaje.

Maja Klarić, putopjesnikinja, diplomirala je engleski jezik i književnost i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, s diplomskim radom na temu „Suvremeni hrvatski putopis“. Radi kao književna prevoditeljica za razne nakladničke kuće u Hrvatskoj za koje prevodi umjetničku i znanstvenu literaturu. Također je prevodila za razne kulturološke časopise i Hrvatski radio. Dobitnica je UNESCO/Aschberg stipendije za rezidencijalni boravak na otoku Itaparica, Brazil, 2012. te stipendije organizacije MOKS za rezidencijalni boravak u Estoniji (Mooste, Tartu). Objavila je tri zbirke putopisne poezije: Život u ruksaku (2012.), Quinta Pitanga (2013.) i Nedovršeno stvaranje (2015.) te novu zbirku Vrijeme badema (2016.), kao i niz pojedinačnih tekstova, poeziju i kraću prozu u novinama i časopisima Zarez, Quorum, Knjigomat i Poezija... Zastupljena je u antologijama Erato 2004. (Zagreb), Rukopisi 32 (Pančevo), Ja sam priča (Banja Luka), Sea of Words (Barcelona) i Castello di Duino (Trst).