Upoznavanje s Gerontološkim centrom Vila Trapp u Puli

20.10.16. Događanja Čitaonica Kluba umirovljenika Pula

Predavanje za umirovljenike o Gerontološkom centru Vila Trapp u Puli održala je Doris Ivanković, mag. act. soc.  20. listopada 2016. u Čitaonici Kluba umirovljenika Pula. 

Gerontološki centar Vila Trapp projekt je Doma za starije osobe Alfredo Štiglić Pula. Projekt se provodio u okviru Operativnog programa "Razvoj ljudskih potencijala" 2007. - 2013. - Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici - faza III, HR.2.3.04. Projekt se provodio od 20. srpnja 2015. do 20. rujna 2016., a sufinancirala ga je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Ciljevi projekta bili su: osnivanje i rad Gerontološkog centra koji pruža sveobuhvatnu podršku za starije osobe i povećanje zapošljivosti, rasterećenje od brige, i usklađivanje poslovnih i obiteljskih obaveza članova obitelji koji skrbe o ovisnom članu.

Ciljana skupina u okviru projekta bile su nezaposlene osobe koje skrbe o ovisnom članu obitelji, o starijoj osobi, a glavni zadatak bio je proširiti mrežu socijalnih usluga u zajednici za stariju populaciju, da bi nezaposlene osobe mogle uskladiti svoju profesionalnu i obiteljsku ulogu.

U sklopu Gerontološkog centra Vila Trapp Pula pružala se usluga Dnevnog boravka za 10 starijih osoba, usluga Pomoći i njege u kući za 20 osoba, pružane su usluge savjetovanja za starije osobe i ostale osobe koje skrbe o starijoj osobi, organizirano je šest tribina namijenjenih starijim građanima te je održano 13 koordinativnih sastanaka dionika. Izdan je i Vodič za starije građane grada Pule.

Po završetku projekta Gerontološki centar Vila Trapp nastavlja pružati usluge Dnevnog boravka, nastavljaju sa radom savjetovališta, organiziranjem tribina i koordinativnih sastanaka te kao novost uvode rad Senior kluba u popodnevnim satima.

U Dnevni boravak prima se 20 funkcionalno ovisnih korisnika koji zbog starosti ili Alzheimerove demencije ili drugih demencija (srednji/srednje teški stadij bolesti) trebaju pomoć i nadzor druge osobe u zadovoljenju potreba. U uslugu je uključen i organizirani prijevoz.

Senior klub radit će u popodnevnim satima. To će biti mjesto gdje će se stariji građani moći okupljati, družiti i uključiti u život zajednice kroz različite radionice (plesne, kreativne, sportske...).

Za sve informacije vezane uz usluge Gerontološkpog centra Vila Trapp možete se informirati direktno kod socijalne radnice i voditeljice Doris Ivanković ili na broj telefona 099/323-0587.

Ravnateljica Doma za starije osobe "Alfredo Štiglić" Pula Vesna Grubišić-Juhas, mag. act. soc. nakon predavanja odgovorila je na pitanja, nakon čega se povela i rasprava o planovima i mogućnostima poboljšanja skrbi za starije nemoćne osobe u Puli.

Predavanje za umirovljenike je organizirao Sindikat umirovljenika Hrvatske-podružnica Pula u suradnji sa Gradskom knjižnicom i čitaonicom Pula. Gđa. Zorka Lončar iz Sindikata umirovljenika Hrvatske-podružnica Pula redovito organizira predavanja na razne teme za umirovljenike.