Promocija zbirke haiku poezije Dejana Pavlinovića

04.11.16. Događanja Središnja knjižnica

Mliječnom stazom / Down the milky way zbirka je haiku poezije autora Dejana Pavlinovića koja je predstavljena 4. studenog 2016. u dvorani Središnje knjižnice.

Zbirku su, uz autora, predstavile Vanesa Begić, novinarka, književna kritičarka i prevoditeljica, koja niz godina surađuje i promovira istarske pjesnike, i Đurđa Vukelić Rožić, jedna od vodećih autorica i promicateljica haiku poezije i ostalih japanskih pjesničkih formi na području Hrvatske i šire regije te recenzentica Pavlinovićeve zbirke.

Kako zvuči Pavlinovićev haiku dupkom punoj dvorani predstavili su autor koji je stihove čitao na hrvatskom jeziku, Monika Jurić, učenica 3. razreda Gimnazije, koja je čitala engleski prijevod te asistentice na studiju japanologije Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli Riho Morishige i Ayumi Inouchi koje su stihove prevele i pročitale ih na japanskom jeziku.

Dejan Pavlinović, rođen 1968. godine, profesor je engleskog i njemačkog jezika i turistički vodič. Haiku piše od 2007. godine. Njegove su haiku pjesme objavljene diljem Hrvatske i svijeta (Japan, SAD, Njemačka, Poljska, Rumunjska...) uz mnoge osvojene nagrade i pohvale na hrvatskim i svjetskim haiku natječajima (Kusamakura-Japan, ITOEN-Japan, Vladimir Devide Award-Japan, Yamadera-Japan, Ukiah-SAD...). Radovi su mu objavljeni i u raznim domaćim i inozemnim haiku časopisima, novinama i portalima (Chrysanthemum, A Hundred Gourds, Asahi Shimbun, Sketchbook...). Prisutan je i aktivan na hrvatskoj i međunarodnoj haiku sceni. Kad nije zauzet svojom obitelji, poslom, putovanjima, morem, suncem, nogometom, glazbom i ostalim blagodatima života, Dejan povremeno objavljuje svoj haiku na hrvatskom i engleskom jeziku na svom Smiling Cricket Haiku blogu. Član je Svjetske Haiku Asocijacije (WHA) u Japanu.

"Mliječnom stazom - Down the Milky Way" prva je Pavlinovićeva zbirka koja obuhvaća 100 njegovih haiku pjesama iz razdoblja posljednjih devet godina, među kojima su i one objavljene, nagrađene i pohvaljene na raznim natječajima. Zbirka je u cijelosti dvojezična (hrvatski i engleski) s obzirom na to da piše i objavljuje na oba jezika. Predgovor je napisala velika Jane Reichhold, jedna od najvećih američkih autorica i teoretičarki haiku poezije i ostalih kratkih japanskih formi, a pogovor Đurđa Vukelić Rožić, danas jedna od vodećih haiku pjesnikinja i promicateljica haiku poezije u Hrvatskoj i široj regiji. Cijenjeni i nagrađeni pjesnici George Swede i Chen-ou Liu doprinijeli su svojim kratkim komentarima.