Gradsko natjecanje u čitanju naglas

27.10.16. Događanja Središnja knjižnica

Ivor Muješić i Andrea Lukić pobjednici su ovogodišnjeg gradskog natjecanja u čitanju naglas za učenike od 3. do 8. razreda osnovne škole.

U Mjesecu hrvatske knjige, nacionalnoj manifestaciji koja se održava od 15. listopada do 15. studenog pod motom „Čitam 100 na sat“, Komisija za knjižnične usluge za djecu i mladež i Narodna knjižnica i čitaonica "Vlado Gotovac" Sisak organiziraju 4. Natjecanje u čitanju naglas za učenike 3. – 8. razreda osnovne škole.

Gradska knjižnica i čitaonica Pula, kao županijska matična knjižnica, priključila se organiziranjem gradskog natjecanja, i slijedom toga županijskog natjecanja u čitanju naglas.

Sudionici se natječu u dvije starosne kategorije: mlađa (učenici 3., 4. i 5. razreda) i starija (učenici 6., 7. i 8. razreda), predstavljaju knjigu po vlastitom izboru, uz preporuku učitelja mentora, školskog ili dječjeg knjižničara, a u obzir dolaze isključivo prozna djela hrvatske i strane književnosti primjerena uzrastu natjecatelja.

U ovogodišnjem gradskom natjecanju u čitanju naglas sudjelovalo je ukupno 15 učenika (10 u mlađoj i 5 u starijoj kategoriji), koje je pripremilo 14 mentora.

Članovi prosudbene komisije, koja je odlučila o najboljim natjecateljima, bili su: Aleksandar Bančić, dramski pedagog iz Dramskog studija Istarskog narodnog kazališta, Sandra Išić, učitelj radni terapeut iz Dnevnog centra za radnu terapiju i rehabilitaciju Pula, Nadija Crkvenac, knjižničarka Dječjeg odjela Gradske knjižnice i čitaonice Pula, i Emir Kudić, prošlogodišnji pobjednik županijskog natjecanja u čitanju naglas u starijoj kategoriji i treći na nacionalnom natjecanju.

Prosudbena komisija ocjenjivala je kreativnost uvodnog dijela, jasnoću i razgovjetnost čitanja, izražajnost u nastupu, primjerenost teksta uzrastu i sveukupni dojam.

Najuspješniji u mlađoj kategoriji bio je Ivor Muješić iz OŠ Stoja, drugo mjesto osvojio je Matej Uka iz OŠ Monte Zaro, a treće mjesto Sergej Žiković iz OŠ Šijana, dok je u starijoj kategoriji prvo mjesto osvojila Andrea Lukić, učenica OŠ Veli Vrh, Leo Pranjić iz OŠ Stoja drugo, a Letizia Ulika Roce iz OŠ Veruda treće mjesto.

Iznimnu pripremljenost i odlične nastupe ostvarili su i ostali natjecatelji: Josip Dragičević iz OŠ Kaštanjer, Marija Lišćuk iz OŠ Centar, Lucija Puljić iz OŠ Tone Peruška, Mara Sandrić iz OŠ Veruda, Sara Sirotić iz OŠ Veli Vrh, Noel Smailbašić iz OŠ-SE "Giuseppina Martinuzzi, PŠ Galižana, Lucija Vitasović iz OŠ Divšići, Amna Kruško iz OŠ Tone Peruška, Lucia Lyon iz OŠ "Giuseppina Martinuzzi", koje su pripremili mentori: Mirjana Fiorido, Biljana Matković, Ticijana Benčić, Dragica Pršo, Amadea Draguzet, Patricija Percan Pamić, Elvira Osso-Dermit, Jasenko Zekić, Jelena Urošević-Husak, Vladimir Papić, Danijela Grgorinić, Sanida Mejak, Jasna Žabčić i Teana Tomažin.

Pobjednici gradskog natjecanja u čitanju naglas predstavljat će grad Pulu na županijskom natjecanju koje će biti održano u četvrtak, 3. studenoga 2016. godine u 10 sati u Središnjoj knjižnici.

Ovaj program organizira se s ciljem poticanja i popularizacije knjiga, čitanja i čitanja naglas, razvijanja ljubavi prema knjizi i čitanju kao kvalitetnom načinu provođenja slobodnog vremena, unapređenja čitalačkih sposobnosti učenika, naglašavanja čitanja kao temelja cjeloživotnog obrazovanja, poticanja usmenog izražavanja i razvijanja motivacijskih sposobnosti.