Glazbena slušaonica: tajne ljudskog mozga kroz glazbu i Max Roach

08.11.16. Događanja Središnja knjižnica

Glazba i tajne ljudskog mozga i Max Roach, bubnjevi - mnogostrukost ekspresije ritma u jazzu teme su Glazbene slušaonice u Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula, koja je održana 8. studenog 2016.

Slušaonica počinje u 19 sati u dvorani Središnje knjižnice.

Glazbenu slušaonicu, redovni program u Središnjoj knjižnici, priprema i vodi Boris Vučina, prof. Slušaonice su sastavljene od dva tematska dijela - prvi je posvećen klasičnoj glazbi, a drugi jazzu. Održavaju se drugog utorka u mjesecu od 19 sati te su dobrodošli svi ljubitelji glazbe.

Max Roach, jedan od ponajboljih jazz bubnjara, rođen je 10. siječnja 1924. godine i odmalena je bio pod utjecajem glazbe. Tijekom 70-godišnje glazbene karijere surađivao je s najboljim jazz glazbenicima. Prvi samostalni album "Drums Unlimited" objavio je 1966. dokazavši da bubnjevi mogu biti solo instrument. Kasnije se posvetio koncertima, snimanju dueta s glazbenicima, skladanju za kazalište i predavanju na sveučilištima. Dobitnik je brojnih prestižnih nagrada, među kojima i onih revija za jazz »Metronome« i »Down Beat«, a bogata mu diskografija broji više od trideset naslova. Smatra se jednim od najutjecajnijih jazz bubnjara i glazbenika općenito. Umro je u New Yorku u 83. godini.