"Timbar vrimena" Ivana Hekića Janka

07.11.16. Događanja Središnja knjižnica

Samostalna izložba slika autora Ivana Hekića Janka Timbar vrimena otvorena je 7. studenog 2016. u Središnjoj knjižnici.

U Mjesecu hrvatske knjige autor se predstavlja uljima na platnu i laviranim tušem, a radovi prikazuju prepoznatljive motive različitih istarskih gradova i gradića, mjesta i prizora.

Izložba se može pogledati do 14. studenog 2016. u radno vrijeme Središnje knjižnice.

Ivan Hekić Janko rođen je u Sv. Petru u šumi, električar u mirovini. Od 1976. član je likovne grupe Pazin (koja kasnije djeluje kao likovna sekcija RKUD-a Roženice, a od 1992. kao samostalna udruga Društvo likovnih stvaratelja Pazin). Od 1979. član je pjevačkog zbora Roženice Pazin. Dugogodišnji je član pčelarskog društva Lipa Pazin.

TIMBAR VRIMENA

U razdoblju od 1976. godine pa do danas Ivan Hekić, kao neprofesionalni likovni stvaratelj, predstavljao se na brojnim skupnim i samostalnim izložbama. Radi crteže i slike u ulju konkretnih istarskih veduta, krajolike, mrtve prirode opirući se svakom trendu, modi i diktatima vremena. Nema u njegovim radovima patetike, niti eksperimenata slikarskim medijem. On je ustrajni i uvjereni klasičar, likovno kultiviranog pogleda i oka naučenog na likovnost.

Bilo vedute ili krajolike istarskog podneblja, koji su konstante njegovog interesa, on svjesno oblikuje vrlo minuciozno do najmanjeg detalja, pigmenta i površine, težeći metjerskom savršenstvu. Uz popratnu dozu paralelne tišine, u realističnim kompozicijama, gdje se kao u kadru zaustavlja vrijeme. Kroz motive veduta, tradicionalne istarske kamene kuće, krajolike ("Kope", "Suhozid u cukama"), Hekić je u svoje slike i crteže (lavirani tuš), unio sav svoj osjećaj za ljepotu i svu liriku svoje duše. (...)

U vremenu masovne gradnje i uređenja kuća za odmor u unutrašnjosti Istre, svojim slikama i crtežima, Ivan Hekić nam ukazuje na vrijednosti kojih često nismo svjesni, zapravo želi osvijestiti važnost čuvanja ruralne arhitekture.

Vjerujem da je gospodin Hekić kao neprofesionalni likovni stvaratelj sposoban dokazati kako jedan "starinski" instrument kao što je slikarstvo može u doba interneta, Facebooka, Twittera, Googlea i raznih gadgeta još uvijek modulirati ugodne i skladne tonove.

Josip Šikić, prof.