Novosti i događanja

Odrasli
Djeca
Mladi

Otvorenje izložbe „Djeca slikom do Vile Marije“

Izložba radova nastalih tijekom 2023. godine u sklopu projekta Djeca slikom do Vile Marije koji se provodio u Domu za odrasle osobe Vila Maria Pula bit će otvorena u ponedjeljak, 18. prosinca 2023. godine u 12 sati u izložbenom prostoru Gradske knjižnice i čitaonice Pula.

Projekt „Djeca slikom do Vile Marije“ dugi se niz godina uz financijsku potporu Grada Pule provodi u Domu za odrasle osobe Vila Maria. Aktivnosti projekta kroz interakciju korisnika Doma s djecom i učenicima predškolskih i školskih ustanova potiču stvaranje pozitivne slike o sposobnostima i potencijalima korisnika s teškoćama mentalnog zdravlja. Također, osobno iskustvo djece i mladih u interakciji s njima u okviru zajedničke suradnje na stvaranju kreativnih produkata značajno pridonosi smanjenju stigmatizacije i predrasuda prema ovoj kategoriji građana. Stavljanje naglaska na njihove sposobnosti umjesto na oštećenja, posebice u kreativnom izražavanju te stvaranje veza sa širom zajednicom, važan su čimbenik u unaprjeđenju njihove kvalitete života i zadovoljstva samim sobom.

Tijekom svibnja, lipnja i listopada akademska kiparica, prof. likovne kulture Roberta Weissman Nagy, dugogodišnja vjerna suradnica Doma, vodila je keramičarske radionice u cilju stvaranja umjetničkih djela sa stablima koja su sada dio izložbe. Osim korisnika Doma, u izradu umjetničkih djela uključili su se učenici srednjih škola Grada Pule: Gimnazije, Medicinske škole, Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu i Glazbene škole. Zahvaljujući vodstvu Alessandre Kučević, akademske slikarice, i suradnji korisnika Doma sa zaista pozamašnim brojem učenika osnovnih i srednjih škola, Domski park sada krasi ručno izrađena i prigodnim motivima ukrašena drvena ogradica, a svatko tko korača našim unutarnjim stubištem može se putem diviti maestralno oslikanim zidovima na temu „Put prema sreći“. Na kraju projekta korisnici Doma su se s djecom iz Dječjeg vrtića Oblutak počastili slatkim božićnim kolačićima koji su nastali u sklopu njihove zajedničke kulinarske radionice.

PODIJELI: