Završno predstavljanje projekta "Arhiv Renato Pernić"

20.12.16. Novosti Središnja knjižnica

U Središnjoj knjižnici 20. prosinca 2016. predstavljeni su projekt Arhiv "Renato Pernić" HRT Radio Pule i najnoviji nosači zvuka iz edicije.

Dio arhivske građe fonoteke HRT Radio Pule koji se odnosi na narodnu glazbu nastajao je od samih početaka ove radijske postaje. Od 1963. izvedbe istarskog glazbenog folklora snimale su se i predstavljale u radijskim emisijama, stručnim publikacijama i na javnim manifestacijama. Za to su zaslužni Tone Peruško, Slavko Zlatić i osobito Renato Pernić. Stoga je taj dio glazbenoga arhiva Radio Pule nazvan Arhiv "Renato Pernić".

Tijekom svoje karijere glazbenog urednika na Radio Puli, Renato Pernić je uređivao i vodio velik broj emisija s tematikom narodnog glazbenog stvaralaštva. Materijale za emisije skupljao je na terenu zajedno sa snimateljem Branimirom Paićem, u autentičnim ambijentima po istarskim selima.

Projekt Arhiv "Renato Pernić" pokrenut je 2004. godine s ciljem digitalizacije i sistematizacije navedenih snimki. Arhiv istarske glazbene baštine na Radio Puli jedan je od najvećih arhiva glazbenog tradicijskog materijala u Europi, pa je ovo važan projekt promicanja očuvanja identiteta Istarske županije.

Sav je materijal digitaliziran, te je s najnovija četiri nosača zvuka, tiskano ukupno njih dvadeset. Time je zaokružena cijela edicija s točno 500 glazbenih brojeva koji predstavljaju reprezentativan uzorak ove građe. Arhiv, skupa s edicijom od 20 CD-ova, opće je kulturno dobro koje će poslužiti daljnjim proučavanjima, istraživanjima i obradama.