Bloomsday i 2018. u Puli

21.05.18. Novosti

Marilyn Monroe, Uliks i Pula sreću se 15. i 16. lipnja na festivalu Bloomsday, posvećenom jednom od najvećih pisaca svih vremena - Jamesu Joyceu koji je dio svog života proveo u Puli.

Tko kaže da se ne mogu spojiti jedna od najljepših žena 20. stoljeća, najveći roman 20. stoljeća i Pula 21. stoljeća?

Zašto baš ime Bloomsday? Glavni lik Uliksa se zove Leopold Bloom, a radnja je smještena u drugom najvećem irskom gradu - Dublinu te se odvija na datum 16. lipnja. Taj datum je značajan za autora, Joyce je tada prvi put izašao s Norom, ljubavi svog života.

Bloomsday je prepoznat kao festival s istaknutom vizualnom prezentacijom (VIZKULTURA - Vizualizacije svijeta Jamesa Joycea), a svake godine organizatori tragaju za dizajnerskim rješenjem i glavnim motivom festivala, a ove godine je to Merlinka. Zašto baš ona?

Marilyn Monroe je djelovala u vrijeme kada nije bilo moguće na velikim ekranima rušiti stereotipe pa je često portretirana kao lijepa, naivna plavušica, ali detalji iz njezinog života ukazuju upravo suprotno - Joyceov Uliks je inspirirao njezine improvizacijske vještine, a uz Uliksa - u njezinoj knjižnici su pronađeni i Dublinci. Njoj u čast će se održati i projekcija filma Moj tjedan s Marilyn, a važna tematika ovogodišnjeg festivala je i položaj žene u današnjem društvu kroz prizmu kontroverzne Istanbulske konvencije.

Također čitamo epizodu iz Uliksa pod nazivom Kirka u kojoj Joyce zamućuje granice roda još 1918. godine, a tematike čuvenog i kontroverznog roda će se dotaknuti irska Veleposlanica Olive Hempenstall i Zagreb pride. Festival od samih početaka slavi multikulturalnost, različitost, raznolikost, manjine, individualnost i toleranciju.

Uz to, za najmlađe tu je Čajanka s Norom, uz učenje najosnovnijih pojmova vezanih za Joycea i Pulu na tri jezika - hrvatskom, engleskom i talijanskom.

Kroz KOZa kviz općeg znanja ćemo prokopati koliko su književnost i film ukorijenjeni u hrvatsku opću kulturu, a traže se najveći i nimalo pretenciozni pametnjakovići koji ne pametuju, a jednog dana bi mogli postati "joker ZOVI" ako ikada državne televizije odluče vratiti Milijunaša.

Bez glazbe nema sreće pa će svoj premijerni live nastup imati zagrebačka kantautorica Mary May čiji je debitantski singl osvojio publiku i kritiku, ali ni plesa neće nedostajati. Uz prezentaciju tradicionalnih irskih plesova i stepa, posjetitelji mogu zaplesati i na plesnoj radionici hip hopa koja će proteći u znaku glazbenica.

Za više informacija pratite Facebook Knjižnice i udruge Bloomsady Croatia.

Bloomsday festival, 15. i 16. lipnja u Puli. Jer književnost je odraz stvarnosti.

Festival je pod pokroviteljstvom Veleposlanstva Republike Irske i Turističke zajednice Grada Pule te Ministarstva kulture RH, koje je omogućilo održavanje radionice, zbog čega su sve aktivnosti tradicionalno besplatne.

PROGRAM

Petak, 15. lipnja  

 • 10 sati / Središnja knjižnica: otvorenje izložbe Joyceova Marlyn Monroe 
 • 17 - 19 sati / Rojc: radionica hip-hop plesa 
 • 19 - 20.30 sati / Rojc: okrugli stol Biti žena / out u Hrvatskoj (Zagreb Pride, Veleposlanstvo Republike Irske) 
 • 20.30 - 21 sat / Cafe Uliks: Večer ženskih Bloomsday koktela 
 • 22 - 23.30 sati / Cafe Uliks: koncert Mary May 

Subota, 16. lipnja 

 • 8 - 9 sati / Cafe Uliks: Kava s Marilyn 
 • 8.30 - 11.30 / Cafe Uliks: Čajanka s Norom - radionica za djecu, sudjeluju Piccoli terremoti i Gradska knjižnica Pula 
 • 8.30 / Caffe Uliks: javno čitanje Uliksa i pisama Maryln Monroe 
 • 9 - 12.30 / Središnja knjižnica: stručni skup profesora i nastavnika engleskog jezika 
 • 19 sati / Cafe Uliks: Irish Center of Dance Croatia - tradicionalni irski ples 
 • 20 sati / Kino Valli: projekcija filma Moj tjedan s Marlyn