Tjedan japanske kulture

03.03.18. Novosti Središnja knjižnica, Čitaonica Kluba umirovljenika Pula

U Hrvatskoj se od 3. do 11. ožujka obilježava tjedan japanske kulture. Posjetite Središnju knjižnicu u kojoj smo pripremili "japanski kutak" i pobliže upoznajte japansku književnost, povijest, kulturu, gastronomiju i umjetnost.

Ove godine obilježava se i 25. godišnjica diplomatskih odnosa pa se tim povodom održavaju razni kulturno-umjetnički programi. Osim prilike da bolje upoznate Japan, cilj je ove manifestacije da neposredno iskusite njegovu kulturu.

Zašto 3. ožujka?

Datum 3. ožujka vrlo je važan u životu japanskih djevojčica, a poznat je kao Momo no Sekku. Na taj dan obitelji u Japanu slave Hina Matsuri, poznat i pod nazivom Festival lutaka, te mole za zdravlje, sreću i mudrost svojih djevojčica.

Središnji događaj ovog Festivala predstavljaju dragocjene hina lutke koje se jednom godišnje stavljaju na postolje i izlažu na posebnom mjestu u kući. Sreća i veselje na licu djevojčice koja promatra hina lutke donosi veselje cijeloj obitelji. Hina Matsuri, Festival lutaka, tradicionalan je običaj kojem je cilj još više povezati cijelu obitelj.

Izložbu hina lutake možete pogledati u Čitaonici Kluba umirovljenika Pula. Izložbu je 2007. godine grad Hekinan darovao Puli u znak prijateljstva i bratimljenja dvaju gradova te je ona trajno izložena u Čitaonici Kluba umirovljenika Pula.