Otvorena Knjižnica Vodnjan na novoj adresi

23.04.18. Novosti Knjižnica Vodnjan

Knjižnica Vodnjan, koja je 40 godina djelovala na Narodnom trgu, promijenila je svoj dom. Novi prostor u Trgovačkoj ulici 23 uz prigodni program svečano je otvoren u Noći knjige, 23. travnja 2018.

Otvorenju su uz brojne Vodnjance prisustvovali gosti koji nisu krili zadovoljstvo novom, modernouređenom knjižnicom. Prisutnima su se obratili gradonačelnik Grada Vodnjana Klaudio Vitasović, ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Pula Nela Načinović, dr. sc. Ivica Poljičak, državni tajnik u Ministarstvu kulture RH, zamjenik istarskog župana Fabrizio Radin, predsjednik vodnjanskog Gradskog vijeća Corrado Ghiraldo, saborski zastupnik Anton Kliman, vlč. Marijan Jelenić.

Na novoj lokaciji, u dva prostora ukupne površine sto četvornih metara, više je prostora za gotovo 13 tisuća jedinica knjižnične građe na hrvatskom i talijanskom jeziku. Knjižnica u Vodnjanu osnovana je 1953. godine, a na adresi Narodni trg 1 djelovala je od 1978. kada je i pripojena Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula. Njezin knjižni fond obuhvaća beletristiku, stručnu literaturu, publicistiku, dječju književnost, literaturu na talijanskom jeziku za djecu i odrasle.

Uređenje nove knjižnice i njeno preseljenje investicija je vrijedna 1,1 milijun kuna sredstva za koju su osigurali Grad Vodnjan i Ministarstvo kulture RH, dok je Knjižnica, od Ministarstva kulture RH osigurala 10 tisuća kuna za knjižnu i neknjižnu građu.