U Mariboru otvorena izložba "Pula pred Prvi svjetski rat"

22.10.18. Novosti

U Vojaškemu muzeju slovenske vojske u Mariboru 22. listopada 2018. otvorena je izložba Pulj pred Prvo svetovo vojno / Pula pred Prvi svjetski rat Gradske knjižnice i čitaonice Pula.

Izložba koja donosi prikaz Pule u vrijeme početka Velikog rata dio je četverogodišnjeg projekta Puna je Pula / Pola Gremita s kojom se Knjižnica priključila europskom obilježavanju njegove 100. obljetnice.

Usklopu međunarodnog projekta Dani Pule u Celju / Dani Celja u Puli, koji se provodi u partnerstvu sa Središnjom knjižnicom Celje, izložba je prevedena na slovenski jezik te je predstavljena diljem Slovenije.

Ovom prigodom u Mariboru je otvorena i izložba Središnje knjižnice Celje 87. Celjski pehotni polk u povodu 100. obljetnice bitke u Škabrijelu u Jedanaestoj bitci na Soči (17. kolovoza – 12. rujna 1917.).

Izložbe je otvorio načelnik Vojaškega muzeja slovenske vojske pukovnik Miran Fišer, a izložbe i projekt predstavili su predstavnici pulske i celjske knjižnice Nela Načinović, Nadia Bužleta, Srečko Maček i Janja Jedlovčnik

Otvorenjem izložbe o Puli u prvoj polovci 1914. godine u Mariboru zaključeno je njezino putovanje po Sloveniji te će još jednom biti predstavljena u Puli od 15. studenog 2018.

Gostovanje izložbe omogućeno je uz potporu Grada Pule, Ministarstva kulture RH, Mestne občine Celje, Knjižničnog informacijskog založinskog centera, Ministrstva za obrambo Republike Slovenije, Slovenske vojske i Vojaškog muzeja Slovenske vojske.

Prilozi