2. Tjedan istarskih knjižnica

11.09.20. Novosti

Ovo, drugo izdanje TIK-a održava se od 21. do 25. rujna 2020. u organizaciji Društva bibliotekara Istre.

Društvo bibliotekara Istre pokrenuo je Tjedan istarskih knjižnica s ciljem povezivanja svih vrsta knjižnica na području Istarske županije kroz aktivnosti objedinjene odabranom središnjom temom, zagovaranja i isticanja važnosti knjižnica u zajednici, promoviranja knjižničnih usluga, pružanja dodatnih sadržaja u knjižnicama za građane i korisnike te poticanje suradnje i osnaživanja knjižničarske zajednice.

Tema 2. Tjedna istarskih knjižnica posvećena je promociji knjižničnih fondova i zbirki, a sredšnja aktivnost koja je realizirana u suradnji istarskih knjižničarka i knjižničara je sastavljanje liste sa 100 naslova knjiga po izboru knjižničara koji imaju umjetničku vrijednost i koje žele preporučiti kao poziv na čitanje i druženje s dobrom knjigom.

Žanrovski, naslovi uključuju lijepu književnost i publicistiku na hrvatskom jeziku, odnosno one naslove za koje nije potreban i prijevod na hrvatskom jeziku.

Društvo je objavilo i tiskanu knjižnicu Dobar libar s naslovnicama, anotacijama i bibliografskim podacima svih knjiga.

Knjižicu u e-obliku možete preuzeti ovdje.

Predgovor knjižnice potpisuje Neven Ušumović u ime Povjerenstva za postupak odabira naslova:

Liste najboljih knjižnih naslova ne mogu biti dovršene, konačne, definitivne. Nema u tim listama znanstvenih spoznaja, one eventualno tek mogu biti građa sociolozima kulture za proučavanje modusa i prigoda u kojima takve liste nastaju. Liste najboljih knjiga ujedno su nužno „promašene“ jer pokušavaju kvantificirati ono što se ne da prevesti u znamenke: književnu vrijednost! A liste najprodavanijih knjiga i tržišni utjecaj takvih lista druga su priča, koju ovom prilikom nećemo započinjati.

Ako se sve to odmah uzme u obzir, popis 100 „bezvremenih“ knjiga koje Vam ovim putem, mi, istarske knjižničarke i knjižničari predstavljamo, treba čitati kao našu „društvenu igru“. Želimo u tu igru uključiti što veći broj članica i članova istarskih knjižnica, kao i one koje/i će upravo zbog ove liste to postati. Ta lista samo je poticaj za ulazak u knjižnicu i istraživanje bogatog knjižničnog fonda istarskih knjižnica koji većinom ostaje u sjeni novih hitova. A upravo smo se ovim izborom trudili da i među novitetima izdvojimo one naslove koje neće brzo načeti zub vremena. Naš je posao zaštititi i istaknuti takve knjige!

Popis je sastavljen na osnovi 33 liste koje su stigle iz istarskih knjižnica, a sve povodom Tjedna istarskih knjižnica (TIK-a) koji organizira Društvo bibliotekara Istre. U izboru su bila čak 253 naslova; naslovi koji su dobili isti broj bodova poredani su od novijih prema starijim, upravo iz potrebe da se među novima prepoznaju oni naslovi koji će trajati i koji će još dugo izazivati čitatelje na iščitavanje.

Dakle, drage čitateljice i čitatelji, ovo je priručna i prigodna lista za Vas, napravite svoj prvi popis i uđite u vremeplov istarskih knjižnica!