Bloomsday 2021: Joyce poPuli

10.06.21. Novosti

Dan 16. lipnja posvećen je Jamesu Joyceu. Gradska knjižnica i čitaonica Pula već se osmu godinu zaredom priključuje obilježavanju lika i djela irskog pisca koji je u Puli živio i stvarao krajem 1904. i u prvoj polovici 1905. godine. Manifestacija uključuje kulturne programe s ciljem populariziranja književnosti, knjige i čitanja te informiranja i educiranja građana o važnosti književnog i kulturnog nasljeđa.

Tema ovogodišnjeg izdanja Bloomsdayja u Puli veže se uz 80. godišnjicu smrti Jamesa Joycea (1941.) i 100 od zabrane tiskanja romana „Uliks“ u SAD-u pa ovogodišnjim aktivnostima simbolično „vraćamo“ Joycea i njegov roman građanima.

Razvoj čitalačkih navika i razumijevanja važnosti književnosti ovisi i o poznavanju kulturne baštine, a važna metoda u tom procesu jest približavanje književnog te kulturnog nasljeđa, kroz specijalizirane programe i akcije. Stoga je osnovni cilj ovog programa promocija knjige i čitanja, kao i omogućavanje ranog upoznavanja stranih jezika te povijesti književnosti.

Program:
1. – 30. lipnja: 2. fotografski natječaj #kartolinaizpule #pulauprolazu
U suradnji s Foto klubom Pula, od 1. do 30. lipnja 2021. godine provodimo 2. fotografski natječaj Bloomsday u Puli #kartolinaizpule #pulauprolazu na temu "Joyce poPuli“. Pozvani su svi ljubitelji fotografije da se uključe, prošeću Pulom te fotografijom zabilježe Pulske vizure. Ovim natječajem želimo potaknuti umjetnike i amatere, sve naše sugrađane, slučajne prolaznike, neovisno o njihovoj dobi , da pogledaju grad kroz oči posjetitelja, ovom prilikom Jamesa Joycea. Natječaj je otvoren od 1. do 30. lipnja. Uvjeti i pravila natječaja mogu se pronaći na www.gkc-pula.hr .

16. lipnja:
o Središnja knjižnica: Alla fiera dell' est - radionica poticanja učenja stranih jezika odmalena u suradnji s udrugom Piccoli terremoti. Radionica je namijenjena djeci predškolskog i ranog osnovnoškolskog uzrasta i vezana je za Joyjceove slikovnice „Mačak i vrag“ i „Mačke Kopenhagena“
o Čitaonica kluba umirovljenika Pula: Joyce poPuli – retrospektivna izložba prethodnih izdanja Bloomsdayja u Puli
o Facebook: Zanimljivi Joyce - online kviz znanja o zanimljivostima iz života Jamesa Joycea i njegovih djela

16. srpnja / Čitaonica kluba umirovljenika Pula
o Izložba #pulauizlogu
Fotografije pristigle na nagradni fotografski natječaj bit će predstavljene izložbom u izlozima Čitaonice kluba umirovljenika Pula (Ciscuttijeva ulica). Izložba će biti otvorena 16. srpnja te će tom prilikom biti i proglašeni pobjednici natječaja.

Program se realizira uz potporu Ministarstva kulture i medija RH i Grada Pule.