Mjesec hrvatske knjige

07.10.14. Novosti

Ljubav je središnja tema nadolazećeg Mjeseca hrvatske knjige koji se obilježava od 15. listopada do 15. studenog, a ovogodišnji programi odvijaju se pod motom „O čemu govorimo kada govorimo o ljubavi“.

Mjesec hrvatske knjige nacionalna je kulturna manifestacija posvećena hrvatskoj pisanoj riječi čiji je cilj promicanje hrvatske knjige i kulture čitanja. Ovom se manifestacijom okupljaju knjižničari, književnici, nakladnici i kulturni djelatnici, ali i čitatelji. U brojne i raznovrsne programe uključene su knjižnice diljem Hrvatske te mnoge druge institucije. U tih se mjesec dana slavi knjiga i ljepota pisane riječi stavlja u središte pažnje.

Mjesec hrvatske knjige odvija se u organizaciji Knjižnica grada Zagreba, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture. Ove je godine manifestacija svečano otvorena 15. listopada u Splitu, a suorganizator programa bila je splitska Gradska knjižnica Marka Marulića.

Središnji programi Mjeseca hrvatske knjige:

Nacionalni kviz za poticanje čitanja provodi se već dvadeset godina kroz mrežu narodnih i školskih knjižnica u koji smo se i ove godine uključili. Ovogodišnje online natjecanje za mlade čitatelje nosi naslov Ljubav za početnike, a za sudjelovanje potrebno je pročitati sljedeće naslove: Ljubav za početnike Zvonimira Baloga, Tišina i druge pjesme ili Tišina; memoarski zapisi; sabrane pjesme Dobriše Cesarića, Miševi i mačke naglavačke Luke Paljetka i Srebrne svirale Dragutina Tadijanovića. Svi točno riješeni kvizovi bit će uključeni u izvlačenje krajem listopada 2014.

U svim našim ograncima i ove godine provodimo akciju namijenjenu svoj djeci predškolske i školske dobi koja za vrijeme trajanja Mjeseca hrvatske knjige se mogu besplatno učlaniti ili produžiti članstvo u našoj knjižnici.

I ove se godine 23. listopada održava jednodnevna zajednička akcija popularizacije čitanja u kojoj sudjeluju brojne hrvatske knjižnice. Tog se dana organiziraju javna čitanja, druženja s knjigom u prostorima knjižnica, ali i na javnim mjestima: trgovima, ulicama, parkovima, kafićima, javnom prijevozu. U suradnji s profesorima hrvatskog jezika učenici Gimnazije Pula tog će dana od 8 od 9.30 sati na gradskoj tržnici naglas čitati - o ljubavi.

Novost ovogodišnjeg Mjeseca hrvatske knjige je natječaj za najbolju kratku priču Neispričane ljubavi koji je bio otvoren od 1. rujna do 1. listopada 2014. Rezultati natječaja objavljeni su na konferenciji za medije Mjeseca hrvatske knjige 13. listopada 2014., a nagrade uručene na otvorenju manifestacije u Splitu.

Više o programima koji će se održavati u našoj knjižnici moći ćete uskoro pročitati u našem kalendaru događanja.