Predstavljen projekt Zaustavimo zloporabu starijih osoba!

17.02.15. Novosti Središnja knjižnica

Sindikat umirovljenika Hrvatske 17. veljače 2015. u Središnjoj knjižnici predstavio je projekt „Zaustavimo zloporabu starijih osoba!“.

Predsjednica SUH-a Jasna A. Petrović, zamjenik Milan Tomičić, potpredsjednica Biserka Budigam, dipl. psihologinja, te izvršna koordinatorica projekta Marina Tripović predstavili su letak i kratki film s primjerima ekonomskog iskorištavanja, a uslijedila je radionica za aktiviste s Puljštine i predstavnike podružnice SUH-a Istre.

Financijsko, odnosno materijalno zlostavljanje te zloporaba starijih osoba sve je češća pojava među starijom populacijom i nerijetko za sobom povlači psihičko i fizičko zlostavljanje. Često je i materijalno zlostavljanje koje je često prikriveno legalnim formama poput oporuka, ugovora o darivanju, a osobito sve učestalijim ugovorima o dosmrtnom i doživotnom uzdržavanju. Na predavanju je pojašnjena razlika te dvije vrste ugovora te opetovano naglašeno da potpisivanjem ugovora o dosmrtnom uzdržavanju imovina odmah postaje vlasništvo uzdržavatelja.

Projektom „Zaustavimo zloporabu starijih osoba!“ želi se educirati starije građane i  poručiti im da ne trebaju šutjeti i trpjeti zloporabu, kriviti sebe i živjeti u strahu jer imaju pravo reći ne i potražiti pomoć.

Sindikat umirovljenika Hrvatske poziva sve starije osobe da im se za sva pitanja obrate na njihov broj telefona 01/4655 146, 45655 111 / kućni 244, 179 ili na e-mail suh@zg.t-com.hr, a na raspolaganju su im i pravnik Milan Tomičić iz Besplatnog pravnog savjetovališta SUH-a (091 737 6007) te psihologinja Biserka Budigam iz Besplatnog psihološkog savjetovališta SUH-a (098 9616 148).