Vesni Girardi Jurkić posthumno dodijeljena nagrada "Mate Balota" za rukopis 2014.

12.07.15. Novosti Rakalj

Vesni Girardi Jurkić posthumno je dodijeljena nagrada "Mate Balota" za rukopis 2014. za zbirku znanstvenih tekstova Antička baština Istre.

Svečani program održan je pred rodnom kućom Mije Mirkovića - Mate Balote u Raklju 12. srpnja 2015., a publici su se obratili predstavnik Općine Marčana, pročelnik županijskog Upravnog odjela za kulturu Vladimir Torbica, predsjednik udruge Susreti na dragom kamenu Armando Debeljuh, ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Pula Nela Načinović te akademik Miroslav Bertoša, koji je uz dr.sc. Roberta Matijašića i Branka Čegeca odlučivao o ovogodišnjem laureatu nagrade Susreta.

Nagrada je uručena Mirku Jurkiću, suprugu Vesne Girardi Jurkić, koji s prisutnima podijelio nekoliko slabo znanih činjenica o njezinom životu.

Za ugodnu atmosferu pobrinuli su se rakljanski KUD "Mate Balota" i Bruno Krajcar, koji je izveo nekoliko uglazbljenih Balotinih poezija.

Organizatori natječaja su udruga Susreti na dragom kamenu i Gradska knjižnica i čitaonica Pula. Nagrada "Mate Balota" za rukopis godišnja je nagrada utemeljena 2007. godine, a dodjeljuje se za prozni ili pjesnički tekst na čakavštini, na istriotskom dijalektu, rukopis na hrvatskom književnom ili stranom jeziku koji autentično izražavaju posebnosti istarskog podneblja ili se u publicističko-znanstvenom uratku bave jezikom, vremenom i prostorom tradicijske čakavske kulture. Nakon Antuna Milovana (Stablima pada sjena), Nade Galant (Uozlji d.o.o.), Ivana Ivice Pilata i Tomislava Milohanića (Žluk besid) te Lilijane Domić (Arionova vrata), Vesna Girardi Jurkić šesti je laureat biblioteke Susreta.