Međunarodni dan darivanja knjiga

13.02.18. Novosti

Pozivamo vas da se i ove godine uključite u akciju prikupljanja slikovnica koja se u povodu Međunarodnog dana darivanja knjiga održava pod geslom Čitam, dam, sretan sam – svoju knjigu daruj i tuđe srce obraduj.

Ova akcija održava se u okviru nacionalne kampanje Čitaj mi!, a svi koji žele sudjelovati mogu očuvane rabljene ili nove slikovnice donijeti u Gradsku knjižnicu i čitaonicu Pula od 14. veljače do ožujka.

Po završetku akcije, pobrinut ćemo se da slikovnice dobiju potrebita djeca.

Međunarodni dan darivanja knjiga obilježava se 14. veljače. Riječ je o volonterskom projektu kojim se želi potaknuti na čitanje i važnost darivanja, prije svega djece, no u konačnici i ljudi svih dobi. Darivanjem svoje slikovnice ili knjige, uz objašnjenje zašto to radi i koliko će drugome to značiti, dijete uči ljepotu i važnost pomaganja te vrijednost knjige.

Međunarodni dan darivanja knjiga pokrenula je dječja autorica Amy Broadmoore 2012. godine. Njezina inicijativa je ubrzo pobudila interes zaljubljenika u knjige te je već lani proslavljen u zemljama diljem svijeta. 

I ovom prigodom podsjećamo vas na nekoliko alarmantnih činjenica:

• većina djece u zemljama u razvoju nema vlastitu knjigu

• u Velikoj Britaniji trećina djece nema svoju knjigu

• u Sjedinjenim Američkim Državama dvije trećine djece koja žive u siromaštvu ne posjeduju vlastitu knjigu

• u Hrvatskoj oko 1700 jednogodišnjaka te oko 800 trogodišnjaka nema niti jednu slikovnicu (UNICEF-ovo anketno istraživanje provela je agencija Ipsos Puls 2012. godine, a u istraživanju je sudjelovao 1621 roditelj).

Svako dijete zaslužuje svoju slikovnicu i da mu se čita!