Predstavljen projekt „Women of the Resistance (Žene u otporu)“ uz javnu tribinu o doprinosu žena u Pokretu otpora

10.02.16. Novosti Središnja knjižnica

Projekt Women of the Resistance (Žene u otporu), uz javnu tribinu o doprinosu žena u Pokretu otpora, kao i društvenoj ulozi žena danas, predstavljen je u dvorani Središnje knjižnice (Kandlerova 39) 10. veljače 2016.

U programu su sudjelovale istaknute žene iz istarskog javnog života koje su se svojim djelovanjem založile i dalje se zalažu za pitanja ravnopravnosti spolova i očuvanje demokratskih i antifašističkih vrijednosti.

Panelistice tribine koje su sudionike uvele u raspravu bile su:
Lorena Fornasir, kćerka borkinje Pokreta otpora - Marie Antoniette Moro
Dinka Jerin, članica Saveza antifašističkih boraca Istarske županije
Viviana Benussi, zamjenica župana Istarske županije
Elena Puh-Belci, zamjenica gradonačelnika Grada Pule
Helga Možé Glavan, upraviteljica Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva.

Uz njih u raspravi su sudjelovali gost iz organizacije KIT PINA (Kulturno izobraževalno društvo Pina - Associazione Culturale Ed Educativa Pina) iz Slovenije Vid Tratnik i Titov savjetnik Ivan Mišković.

Raspravu je moderirala Jelena Vitasović, urednica i novinarka portala Regional Express.

Projekt Žene u otporu osmišljen je nakon što je pronađen dnevnik Marije Antoniette Moro, rođene na granici Italije i Slovenije, koja se borila kao partizanka, prvo s Jugoslavenima, kasnije s Talijanima. Ovim projektom razvija se mreža s ciljem poticanja razmjene informativnih materijala i promicanja svijesti o podrijetlu vrijednosti koje su danas temelj aktivnog europskog građanstva. Partnerstvo je uspostavljeno među organizacijama triju susjednih zemalja: Italije (regija Friuli Venezia Giulia), Slovenije i Hrvatske, gdje je za vrijeme njemačke okupacije, njemačka represija bila osobito teška za lokalno stanovništvo. Organizacije partneri u projektu su: Kulturno izobrazevalno drustvo PiNA (SLO), Bonawentura Società Cooperativa (IT), La Giordola (IT), Associazione Quarantasettezeroquattro (IT), Zaklada za promicanje partnerstva i razvoj civilnog društva (HR), CSS Teatro stabile di innovazione del Friuli Venezia Giulia (IT), Istarska županija (HR).

U sklopu projekta u dvorani Knjižnice postavljena je i izložba Heroine današnjice kojom je predstavljen materijal nastao u radionicama Zaklade u Srednjoj školi Buzet, Srednjoj školi Mate Blažine Labin, Turističko-ugostiteljskoj školi Antona Štifanića Poreč, Srednjoj školi Zvane Črnje Rovinj, Talijanskoj srednjoj školi - Scuola media superiore italiana Leonardo da Vinci Buje – Buie i Gimnaziji Pula.

Prilozi