Sporazum o suradnji na utemeljenju Zbirke arhivske građe Pula Film Festivala

11.07.16. Novosti
Foto: Pula Film Festival (Srećko Niketić, Slaven Radolović, Matija Šćulac)

Sporazum o suradnji na utemeljenju Zbirke arhivske građe Pula Film Festivala potpisli su 11. srpnja 2016. predstavnici Jugoslavenske kinoteke iz Beograda, Državnog arhiva iz Zagreba i Pula Film Festivala. Cilj ovog projekta je okupiti bogatu filmske građe pulskog festivala iz različitih izvora na jednom mjestu i oformiti prvi pravi pulski filmski arhiv.

Uz potpisnike sporazuma - Jugoslava Pantelića, umjetničkog direktora FESTA-a i direktora Jugoslavenske kinoteke, Aleksandra Erdeljanovića, direktora Arhiva Jugoslovenske kinoteke, Carmen Lhotka, načelnice Odsjeka za zaštitu i restauraciju filmskog gradiva – Hrvatski državni arhiv, Jasne Jaklin–Majetić, predsjednice Upravnog vijeća Pula Film Festivala, i Gordane Restović, ravnateljice Pulskog filmskog festivala i ustanove Pula Film Festivala, potpisivanju su prisustvovali i Nela Načinović, ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Pula, doc. dr. Maurizio Levak, prodekan Filozofskog fakulteta u Puli i predsjednik Istarskog povijesnog društva, Elvis Orbanić, ravnatelj Državnog arhiva u Pazinu, Gracijano Kešec, ravnatelj Povijesnog i pomorskog muzeja Istre, i Miroljub Vučković, iz Filmskog centra Srbije - Sektor za međunarodnu suradnju, plasman i promociju, te članovi Upravnog vijeća Pula film Festivala.

Ovaj Sporazum važan je dokument koji regulira projekt utemeljenja kvalitetne i sveobuhvatne Zbirke arhivskog gradiva Pula Film Festivala, a njegovi potpisnici obavezuju se međusobno surađivati na prikupljanju, obradi i korištenju arhivskog gradiva te stvarati dokumentacijske zbirke i cjeline gradiva od samog osnutka filmskog festival u Puli. Osim toga, predložit će plan izrade dugoročne strategije restauracije i digitalizacije arhivske građe te osigurati financijsku potporu, a u dugoročnom planu je i uspostava Kuće filma kao svojevrsnog digitalnog muzeja filma koji bi na moderan način bogatu filmsku povijest predstavio široj publici.

Carmen Lhotka pozvala je Puljane da pretraže svoje tavane i ukoliko nađu bilo što vezano za pulski festival, prilože za budući digitalni arhiv.