Svojim putem - e-zbirka priča o Jamesu Joyceu i Puli

18.07.16. Novosti

Svojim putem naziv je e-zbirke radova polaznika Male škole kreativnog pisanja koja je organizirana u sklopu Bloomsdayja u Puli 2016.

Radionice kreativnog pisanja vodio je Vladimir Papić, prof., a sudjelovalo je osam učenika osmih razreda: Aleksandra Grbić, Valentina Erlić, Alisa Bedžeti, Roko Peruško, Ali Reka, Dorian Kuzmić, Ardita Salihi i Lucija Božac.

Tročlani žiri - Antonela Božac Ristić, dipl. knj., Vanesa Begić, novinarka i urednica priloga Ružmarin Glasa Istre, i Igor Jurij iz udruge Bloomsday Croatia - kao najbolji odabrali su rad Svojim putem, čiji naslov nosi i e-zbirka, a njegova autorica Alisa Bedžeti nagrađena je godišnjom članarinom u knjižnici, poklon-bonom u jednoj pulskoj knjižari te primjerkom Joyceovog Portreta umjetnika u mladosti. Svi ostali sudionici, osim što su im radovi objavljeni u e-knjizi, i Ružmarinu, nagrađeni su službenim majicama festivala. 

E-zbirku grafički je oblikovala Iva Milaković, a ilustrirana je radovima pristiglima na likovne natječaje Bloomsday u Puli 2014. i Bloomsday u Puli 2015.

Pokrovitelj održavanja radionice i e-zbirke je Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.

Bloomsday je dan posvećen liku i djelu irskog književnika Jamesa Joycea i obilježava se 16. lipnja u 20-ak zemalja svijeta brojnim književnim i drugim kulturnim programima s ciljem populariziranja knjige i čitanja, a time i educiranja i senzibiliziranja građana o važnosti književnog, i općenito kulturnog, nasljeđa. Programi kojima je obilježen Bloomsday u Puli 2016. osmišljene su na način da motiviraju djecu i mlade i potiču ih na umjetničko izražavanje, povezivanje i promišljanje književnosti u povijesnom i geografskom kontekstu, čitanje i promišljanje o kulturnom nasljeđu te u konačnici njihovom vrednovanju. Kroz aktivnosti pod vodstvom stručnih osoba stvaraju čitalačke navike, educiraju se i oblikuju kritičko mišljenje, postaju konzumenti kulture i stvaratelji. 

E-zbirku svojim putem možete preuzeti, čitati i dijeliti dalje.