O knjižnici

Narodna knjižnica kao mjesni prilaz znanju osigurava osnovne uvjete za učenje kroz cijeli život, neovisno odlučivanje i kulturni razvitak pojedinca i društvenih skupina. Ona je vitalna snaga u obrazovanju, kulturi i obavješćivanju i bitan čimbenik u gajenju mira i duhovnog blagostanja u svijesti muškaraca i žena. (UNESCO-ov Manifest za narodne knjižnice, 1994.)

Gradska knjižnica i čitaonica Pula – središnja, matična i najveća narodna knjižnica u Istarskoj županiji - otvorena je svim skupinama građana i korisnicima svih dobi s ciljem informiranja, obrazovanja, promicanja čitanja, razvoja pismenosti, čuvanja zavičajne baštine, kvalitetnog provođenja slobodnog vremena. Kroz osnovnu knjižničnu djelatnost i programske aktivnosti djeluje kao informacijsko, kulturno, obrazovno i socijalno središte grada Pule i šire okolice. Svojim radom obogaćuje gradski kulturni i javni život, sustavno promiče i čuva zavičajnu kulturu i pisanu baštinu.

Osnovana je 1957. pod nazivom Općinska knjižnica i čitaonica Pula. Do svibnja 2004. djelovala je u središtu Pule na Giardinima, a nakon 47 godina djelovanja na istoj lokaciji i u istim prostorima , Gradska knjižnica i čitaonica Pula preselila se u moderno uređen i opremljen prostor unutar starogradske jezgre i pulskog kulturnog prstena (KultuRing). Zgrada u kojoj je smještena pripada austrougarskom graditeljskom nasljeđu. Izgrađena je 1878. godine kao Pješačka vojarna u Puli (njem. k.u.k. Infanterie-Kaserne in Pola, tal. I. e R. Caserma d'Infanteria) na mjestu nekadašnje crkve svetog Teodora u istoimenoj gradskoj četvrti.