Povijest ustanove

Gradska knjižnica i čitaonica Pula osnovana je 1957. godine kao Općinska knjižnica i čitaonica Pula, odlukom Narodnog odbora općine Pula. Još prije osnutka knjižnice kao ustanove, Narodno sveučilište pokrenulo je rad kina i drugih obrazovnih i kulturnih djelatnosti u Puli i u okolnim mjestima, tako da se uz kino predstave organizira i “pokretna knjižnica“ koja je obilazila okolna mjesta. Početni fond od 3.600 knjiga Knjižnica je dobila od ondašnje Naučne biblioteke Pula.

Tijekom godina Knjižnica je razvila mrežu ogranaka: 

  • Dječja knjižnica -kao ogranak pripojena je Općinskoj knjižnici i čitaonici Pula 1970. godine; osnovana od Društva Naša djeca 1957. godine 
  • Knjižnica Veruda - ogranak osnovan 1977. godine
  • Knjižnica Vodnjan - kao ogranak pripojena Općinskoj knjižnici i čitaonici Pula 1978. godine
  • Bibliobus - djelovao od 1978. do 1989. godine 
  • Knjižnica Žminj - ogranak osnovan 2002. godine
  • Multimedijalna čitaonica (MUČ) - ogranak djelovao od 2003. do 2004. godine
  • Čitaonica Kluba umirovljenika Pula - ogranak osnovan 2006. godine 

Na Dan grada Pule, 5. svibnja 2004. godine, Središnja knjižnica nakon 47 godina djelovanja na istoj lokaciji (Giardini 14), preseljena je u novouređenu zgradu negdašnje austrougarske vojarne, kasnije tiskare, na ukupnom prostoru od 1876 četvornih metara. Novi prostor, uređen i opremljen na razini standarda suvremenih javnih knjižnica, omogućio je uvođenje novih sadržaja i bogatijih knjižničnih usluga s posudbeno-informacijskim odjelom, odjelom beletristike, općeznanstvenim odjelom s izdvojenom zavičajnom, glazbenom, likovnom i referentnom zbirkom, odjelom za djecu i mladež uz odjel multimedije, multimedijalnom dvoranom i izložbenim prostorom, čitaonicom dnevnog tiska i studijskom čitaonicom.

Knjižnice Istarske županije/ gl. urednik Bruno Dobrić. Pula : Društvo bibliotekara Istre, 2010.

Fotovremeplov