Referentna zbirka

Referentna zbirka okuplja građu priručne literature koja sadržava osnovne, jasne i kratke obavijesti o svim strukama ili znanostima odnosno o određenoj struci, znanstvenoj disciplini i slično. Funkcija referentne zbirke je pružanje brzog i jednostavnog pristupa organiziranom znanju u enciklopedijama, jezičnim, terminološkim i biografskim rječnicima, leksikonima, atlasima, bibliografijama i sličnim sekundarnim publikacijama. U sastavu zbirke nalaze se i posebno vrijedne monografije, fakultetski i ostali visokoškolski udžbenici, tražene knjige čijih primjeraka nema dovoljno u fondu. Referentna zbirka nalazi se na Općeznanstvenom odjelu u slobodnom pristupu i dostupna je korisnicima za korištenje u čitaonici jer se ne posuđuje izvan prostora Knjižnice.

Na internetskoj mreži postoje brojni izvori s referalnim informacijama, a ovdje Vam donosimo popis kvalitetnih i provjerenih referentnih izvora na hrvatskom jeziku. 

Proleksis enciklopedija - prva veća hrvatska opća i nacionalna online enciklopedija koja izlazi na hrvatskom jeziku, a svima je dostupna besplatno kao enciklopedija slobodnog pristupa.

Istarska enciklopedija - prvi sažeti leksikografski kompendij znanja i spoznaja o Istri, Istranima i svemu onome što je za Istru važno. 

Hrvatski jezični portal - rječnička baza Hrvatskog jezičnog portala nastala je na temelju rječničkih i leksikografskih izdanja Novoga Libera u proteklih 15 godina koja se neprestano nadopunjuje i korigira.

Hrvatski biografski leksikon - opsežno i cjelovito biografsko i bibliografsko leksikografsko izdanje koje sadržava iscrpne životopise Hrvata koji su ostavili znatan trag u svojoj zemlji i svijetu, životopise pripadnika drugih naroda koji su sudjelovali u javnom životu hrvatskih zemalja, opis okolnosti u kojima su stvarali te očitovanja o njihovu djelu.


Hrvatski pravopis Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje

Struna - Hrvatsko strukovno nazivlje

Hrvatski jezični portal

Prolaksis enciklopedija. Leksikografski zavod Miroslav Krleža

Portal znanja (Istarska enciklopedija, Filmski leksikon, Nogometni leksikon, Krležijana, Hrvatski biografski leksikon, Hrvatski obiteljski leksikon)

Hrvatska enciklopedija. Leksikografski zavod Miroslav Krleža

Hrvatska znanstvena bibliografija

Hrčak - Portal znanstvenih časopisa Republike Hrvatske

ARA - agregator hrvatskih repozitorija i arhiva