Digitalna izdanja

RAZLISTAJ PRIČU

Mjesec hrvatske knjige održava se svake godine od 15. listopada do 15. studenog. MHK 2020 bio je posvećen 50. godišnjici obilježavanja Dana planeta Zemlje uz moto Razlistaj se! Budući da su zbog COVID-19 sve aktivnosti bile ograničene, osmislili smo radionicu na daljinu – Razlistaj priču!

O čemu se tu zapravo radi?

Razlistavanje priče – suradnja s vrtićima i školama
Kao što i sam naslov naslućuje – zadatak je bio razlistati, odnosno nastaviti priču. Mi (knjižničari) ponudili smo početak priče, a vrtić/razred ju je nastavio. Priča se mogla nastaviti u bilo kojem smjeru, a na taj su se način poticali kreativnost i mašta djece jer su upravo oni odredili tijek priče.

Zadatak skupine/razreda: Nastaviti priču na način da svako dijete iz skupine nastavi prethodni ulomak. Tema je ekologija i očuvanje planeta Zemlje. Kada je priča gotova, obogatili su je ilustracijama. Ideja je bila da se ilustrira cijela priča, odnosno da ilustracije prate priču. To može biti otprilike 5 do 10 ilustracija po priči, ovisno na koji se način priča razvijala.

Zadatak Knjižnice: Knjižničari Gradske knjižnice i čitaonice izradili su digitalne (zvučne) slikovnice s tekstom i ilustracijama.

Zadana su bila tri različita početna ulomka:

1. Bila jednom jedna šuma. Njezin šumski naziv bio je Park-šuma Šijana, ali svi su je zvali nadimkom Šijanska šuma. Divna je to šuma zaista bila, prepuna stabala krasnih i životinja glasnih. Jednoga dana u šumu je zalutao ružni crni kotač automobila...

2. Bila jednom jedna šuma. Njezin šumski naziv bio je Park-šuma Šijana, ali svi su je zvali nadimkom Šijanska šuma. Divna je to šuma zaista bila, prepuna stabala krasnih i životinja glasnih. Jednoga dana u šumu je zalutala debela žuta plastična boca...

3. Bila jednom jedna šuma. Njezin šumski naziv bio je Park-šuma Šijana, ali svi su je zvali nadimkom Šijanska šuma. Divna je to šuma zaista bila, prepuna stabala krasnih i životinja glasnih. Jednoga dana u šumu je zalutala ljepljiva crvena plastična vrećica...

Rezultati
Tijekom Mjesec hrvatske knjige razlistano je 12 priča, a sudjelovale su tri vrtićke skupine i devet razreda osnovne škole. Knjižničari su za svaku priču izradili digitalnu (audiovizualnu) slikovnicu s tekstom, ilustracijama i zvukom. Priče su čitali knjižničari Gradske knjižnice i čitaonice Pula, ali i djeca.

Razlistane priče

Vrtići

1. Šuma koja je postala sretnaDječji vrtići „Bubamara“ Ližnjan - Scoule dell' infanzia „Cocciella“ Lisignano, PO Šišan

2. Šijanska šumaDječji vrtići „Bubamara“ Ližnjan - Scoule dell' infanzia „Cocciella“ Lisignano

3. Razlistaj se!Dječji vrtić „Zvončica“, Škatari

Škole

1. Čuvarica šume!OŠ Marčana, 3. razred

2. Marčanska razlistana pričaOŠ Marčana, 1. razred

3. Čuvajte šume!OŠ Monte Zaro, 4. razred

4. Šuma čista, šuma blista!OŠ Monte Zaro, 3. razred

5. Crni čovjek! – OŠ Divšići, 5. i 6. razred

6. Pustolovine jedne boce – OŠ dr. Mate Demarina Medulin, PO Banjole, 2. razred

7. Očistimo svijet da naraste cvijet - OŠ Vodnjan-SE Dignano, 6. a razred

8. Šumski rat! – OŠ Vodnjan-SE Dignano, 6. b razred

9. Šijanska šuma - OŠ Vodnjan-SE Dignano, 6. c razred

Redovni programi

Čituljica

Sadržaj: program je namijenjen djeci do šest godina, a glavna aktivnost je glasno čitanje bajki i priča za djecu. Metoda glasnog čitanja ključna je za razvijanje čitateljskih navika i kasniji uspjeh u školi te općenito uspjeh u stjecanju znanja i vještina. Sudjelovanjem na radionici Čarobna škrinjica, djeca i roditelji usvajaju naviku čitanja naglas koja u obitelji može postati ritual tijekom djetetovog odrastanja.

Vrijeme održavanja: ponedjeljkom od 18 do 19 sati

Mjesto održavanja: Odjel za djecu i mlade, Središnja knjižnica

Radionice srijedom

Sadržaj: program je namijenjen osnovnoškolcima, a izvodi se u obliku radionica pri čemu je naglasak na spontanim aktivnostima koje uključuju pričanje i čitanje priča, crtanje, slikanje, kreativni rad, enigmatske igre i ostale aktivnsoti prema interesima djece.     

Vrijeme održavanja: srijedom od 17 do 18 sati

Mjesto održavanja: Odjel za djecu i mlade, Središnja knjižnica

Igraonica

Sadržaj: U igraonici se provode aktivnosti za djecu predškolske dobi kojima je temelj igra. Prostor dječjeg odjela pruža ugodan kutak za igru i druženje u kojem se djeca mogu družiti s knjigama, igračkama, pričama, društvenim igrama, bojicama, slagalicama i nadasve s drugom djecom, roditeljima i prijateljima.

Vrijeme održavanja: četvrtkom od 17 do 18 sati

Mjesto održavanja: Odjel za djecu i mlade, Središnja knjižnica

Giochi di parole

Sadržaj: program je namijenjen djeci predškolske i rane osnovnoškolske dobi, a održava se u suradnji s udrugom Piccoli terremoti. Ovim se radionicama želi naglasiti važnost učenja stranih jezika od najranije dobi te uvesti mališane u svijet talijanskog, engleskog i njemačkog jezika, kao i pokazati da učenje može biti zabavno.

Vrijeme održavanja: prve srijede u mjesecu od 17.30 sati

Mjesto održavanja: Dječja knjižnica

Klub hvatača slova

Sadržaj: Klub hvatača slova čitateljski je klub na koji su dobrodošla sva djeca, posebno ona koja malo manje vole čitati ili tek tu vještinu uče.Program je organiziran u suradnji s Udrugom za Pet therapy Indeficienter Vinkuran koja je od 2014. godine filijala R.E.A.D.-a (Reading Education Assistance Dogs) programa za Hrvatsku te provodi program Čitaj (o) psu. Program potiče čitalačke i komunikativne vještine te samopouzdanje kod djece primjenom nekonvencionalne metode: čitanje terapijskim psima u knjižnicama i školama te sličnim institucijama u kojima se potiču i njeguju aktivnosti čitanja. Naime, dokazano je da su psi, ali i ostali kućni ljubimci, odlično društvo za čitanje. Oni slušaju s pažnjom, ne podsmjehuju se, ne osuđuju i ne kritiziraju. Zahvaljujući tim strpljivim slušateljima stvara se pozitivna i opuštena atmosfera, a čitanje postaje zabavno pa se djeca oslobađaju treme, a što više čitaju, to postaju bolja u toj vještini.

Vrijeme održavanja: prvog petka u mjesecu od 17 sati

Mjesto održavanja: Dječja knjižnica