Likovni natječaj na temu Joyce - Pula - Uliks

09.05.14. Notizie

I ove se godine Gradska knjižnica i čitaonica priključuje obilježavanju Bloomsdayja, i to likovnim natječajem Bloomsday u Puli namijenjenom srednjoškolcima koji je otvoren do 9. lipnja 2014.

Bloomsday je popularni naziv za 16. lipnja 1904. godine, dan kada je irski književnik James Joyce intimno upoznao Noru Barnacle, svoju životnu družicu, što ga je potaknulo da upravo u taj dan smjesti radnju romana Uliks. U svom je dobrovoljnom izgnanstvu živio jedno vrijeme u Puli, gdje je koncipirao i neke od svojih temeljnih estetskih i idejnih načela (Pulska bilježnica) te radio na zbirci priča Dublinci i na Portretu umjetnika u mladosti.

Bloomsday se u cijelom svijetu, pa tako i u Puli već tradicionalno obilježava čitanjem romana Uliks naglas te izložbama, tribinama, predavanjima, skupovima itd. GKČ Pula kao gradsko kulturno, obrazovno i informacijsko središte te promicatelj kulture čitanja u povodu obilježavanja Bloomsdayja objavljuje natječaj za najbolje likovno rješenje na temu „Joyce – Pula – Uliks“ s ciljem promicanja kulture čitanja i populariziranja važnosti knjige. Temu natječaja treba prikazati crtežom, slikom, grafikom ili fotografijom kroz prikaz svijeta prikazanog u romanu Uliks, Pule dok je Joyce u njoj živio, ili portretiranjem poznatog irskog književnika. Stoga, pozivamo sve profesore i učenike da se uključe u ovaj natječaj i da svoje radove pošalju prema navedenim uvjetima i pravilima natječaja.