Međunarodni dan pismenosti - 8. rujna

29.08.14. Notizie

Svjetski dan pismenosti utemeljio je UNESCO krajem 1960-ih godina, a obilježava se svakog 8. rujna. Cilj je upozoravanje na i dalje prisutan problem nepismenosti koji postoji u većem dijelu svijeta te promoviranje važnost pismenosti. Pismenost je ljudsko pravo prepoznato u nizu međunarodnih konvencija i uključeno u tekstove ključnih međunarodnih deklaracija. U današnje vrijeme pojam pismenosti nije više isključivo vezan uz sposobnost čitanja i pisanja: zašao je u sva područja života i označava sposobnost pronalaženja, razumijevanja i korištenja informacija.

U svijetu trenutno ima oko 775 milijuna nepismenih osoba. Većina ih živi u Africi i Aziji, a najniža stopa pismenosti zabilježena je u Maliju (oko 23 posto). Različite zemlje imaju različite definicije nepismenosti: u nekima se nepismenom smatra osoba koja ne zna čitati ili pisati, a u drugima koja ne zna ni čitati ni pisati.  Prema posljednjem popisu stanovništva, onom iz 2011. godine, u Hrvatskoj je nepismeno samo 0,8 posto stanovnika starijih od 10 godina, odnosno 3.867.863 osobe.

Ove su se godine Međunarodno čitateljsko društvo i NASA udružili u projektu „Uspon pismenosti“ (Lit Off to Literacy), koji je zamišljen kao skup različitih, kreativnih i multidisciplinarnih aktivnosti tematski vezanih za svemir da bi bile interesantne svakome, neovisno o dobi i obrazovanju. Projekt je koncipiran tako da se od 8. rujna tijekom svakog od 60 dana izdvoji 60 sekundi sudjelovanja, a predviđeno je 60 aktivnosti s ciljem promoviranja pismenosti i razvijanja vještine pisanja, čitanja, slušanja i govorenja.

Hrvatsko čitateljsko društvo uključilo se u inicijativu i poziva sve, posebno djecu i mlade, da sudjeluju u projektu. Sve predložene aktivnosti i upute u PDF formatu nalaze se na službenoj stranici Lift Off to Literacy.