Patrick Modiano dobitnik Nobelove nagrade za književnost

10.10.14. Notizie

Ovogodišnji laureat Nobelove nagrade za književnost francuski je pisac Patrick Modiano. Predstavnici švedske akademije nazvali su ga Marcelom Proustom našeg vremena zbog njegovog umijeća kojim priziva sjećanja te oživljava nevjerojatne ljudske sudbine.

Patrick Modiano rođen je 30. srpnja 1945. u Parizu. Piščevi roditelji, otac Židov iz Aleksandrije i majka Belgijanka koja je u Francusku stigla da okuša sreću kao komičarka, upoznali su se za vrijeme nacističke okupacije glavnog francuskog grada.

Modianova obiteljska priča, odrastanje u postratnom Parizu i komplicirani obiteljski odnosi uvelike su utjecali na njegovo stvaralaštvo pa u većini svojih djela – oko 30 proznih naslova - priziva opravo doba Drugog svjetskog rata. U svojim na prvi pogled jednostavnim prozama Modiano istražuje teme pamćenja, identiteta i vremena, krivnje, gubitaka i traženja. Od konca 1960-ih godina profesionalni je pisac, a za svoja je djela osvojio više nagrada, od kojih su najznačajnije Nagrada za najbolji roman Francuske akademije, Goncourt - najprestižnija književna nagrada Francuske, te austrijska državna nagrada za europsku književnost. No, iako je višestruko nagrađivan, a romani su mu prevedeni na više od 30 jezika, do sad je bio malo poznat izvan Francuske.

U našem knjižničnom fondu dostupna su sljedeća djela Patricka Modiana: Mali Dragulj (La Petite Bijou) i Ulica mračnih dućana, odnosno Via delle botteghe oscure (Rue des boutiques obscures), koje mu je donijelo nagradu Goncourt.

Nobelovu nagradu utemeljio je 1895. godine Alfred Bernhard Nobel, švedski kemičar, inženjer i izumitelj. Oporukom je iz svoje ostavštine osigurao sredstva za nagradu koja će se dodjeljivati onima koji svojim dostignućima pridonose „dobrobiti čovječanstva“. Ovogodišnja nagrada ukupno je 111. po redu, a Modianu će biti uručena 10. prosinca 2014. u Stockholmu, na obljetnicu smrti poznatog švedskog izumitelja.