Medijski kultivator udruge Metamedij

17.10.14. Notizie Središnja knjižnica

Za sve ljubitelje kulture i medija pulska udruga Metamedij organizira besplatnu višednevnu radionicu Medijski kultivator na temu promatranja kulture u širem društvenom kontekstu te kulturne i umjetničke kritike u medijima.

Ovogodišnji nastavak programa Medijskog kultivatora sadrži nekoliko različitih edukacijskih modula usmjerenih različitim područjima u kulturi pa će biti održana predavanja o kritici u kazalištu, suvremenoj vizualnoj umjetnosti, glazbi, popularnoj kulturi i književnosti. Program počinje s predavanjima “Novinarstvo u kulturi” i “Kultura na TV ekranima” 17. listopada u pulskoj Gradskoj knjižnici i čitaonici. Radionica se nastavlja na istom mjestu, 18. listopada, kada je na rasporedu predavanje “Književna kritika”.

Prvo predavanje “Novinarstvo u kulturi” vodit će Davor Mandić, dugogodišnji novinar, kritičar i komentator u kulturi riječkog dnevnika Novi list. Kroz Mandićevo predavanje i kasnije praktični rad, nude se osnovne teorijske informacije, ali i praktična upute za kreiranje tekstova prema pravilima struke. Pritom će se posebno osvrnuti na specifičnosti sektora kulture u odnosu na druge novinarske sektore. Uslijedit će predavanje dugogodišnje HTV-ove novinarke u kulturi Vlatke Kolarović koja će govoriti o kulturi na TV ekranima te ustroju HTV-a. Polaznici će s voditeljicom razraditi i koncept jedne emisije, urediti teme i uvježbati način na koji se razgovara s gostima… Sljedećeg dana na rasporedu je predavanje “Književna kritika” Davora Mandića, a predavač će se pobliže baviti teorijom i posebno praksom pisanja književne kritike. U teorijskom dijelu učit će se razlika između prikaza, recenzije i kritike, a u praktičnom polaznici će prema uputama pisati prikaz i kritiku.

Program Medijskog kultivatora nastavlja se 25. listopada u Galeriji Cvajner predavanjem Anđela Jurkasa, publicista, novinara, glazbenog i filmskog kritičara te 7. studenog kada su na rasporedu predavanja Ive Koerbler, kustosice, likovne kritičarke i umjetnice, i Igora Ružića, kazališnog kritičara i novinara Kazališne kritike. Nadalje, u sklopu projekta bit će organizirana i javna diskusija na temu “Budućnost novinarstva u kulturi” 8. studenog u Galeriji Cvajner.