Filantropiraj se u Središnjoj knjižnici

14.11.14. Notizie Središnja knjižnica

U Središnjoj knjižnici održane su tri parlaonice za mlade na temu filantropije „...a što biste vi učinili?“ koje u Mjesecu hrvatske knjige provodi Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva u suradnji s istarskim gradskim knjižnicama.

Na prvoj parlaonici koja je održana 6. studenog sudjelovali su učenici Gimnazije Pula s profesoricom Elizabetom Pavlović, na drugoj također gimnazijalci u pratnji profesorice Tanje Černeka, a na trećoj učenici pulske Škole za ugostiteljstvo i turizam. Sve su parlaonice vodili Romina Ružić, predstavnica Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva, i Patrik Lazić, predsjednik udruge Korak.

Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva već drugu godinu zaredom provodi kampanju filantropije naziva Filantropiraj se! s ciljem osvješćivanja javnosti o vrijednostima davanja, pružanja podrške i građanskog aktivizma. Filantropija (filein = ljubiti, antropos = čovjek) je riječ grčkoga podrijetla koju prevodimo kao čovjekoljublje. Predstavlja želju da se promiče dobrobit drugih ljudi. Budući da je ovogodišnja tema Mjeseca hrvatske knjige ljubav, a ona je temelj filantropije, bila je to idealna prilika za uspostavu suradnje s gradskim knjižnicama iz Istre.

Zaklada je uz podršku udruge Korak i Pulske filmske tvornice osmislila i snimila kratak film/društveni eksperiment naziva „...a što biste vi učinili?“ s namjerom da se sudionike radionice, ali i ostale, potakne na razmišljanje, i u konačnici, na djelovanje.

I u narednim će parlaonicama koje će se tijekom Mjeseca hrvatske knjige održati u Središnjoj knjižnici sudjelovati učenici pulskih srednjih škola.