Istarska zlatna kroštula Dragice Lukin za Guinessovu knjigu rekorda

09.02.15. Notizie

Kao što je najavila u programu Istarska slastica za K.u.K. časnike, radionici spravljanja kroštula koju je održala u studenom 2014. u Središnjoj knjižnici, vrsna hrvatska slastičarka Dragica Lukin predstavila je svoju Istarsku zlatnu kroštulu koja je nominirana za Guinnessovu knjigu rekorda.

Vođena idejom očuvanja gastronomskog nasljeđa Dragica Lukin pokrenula je projekt Zlatna kroštula u cilju afirmacije istarskog autohtonog slatkiša. Za izradu najveće, zlatne kroštule bilo je potrebno 60 sati, a predstavljena je na otvorenju izložbe hrane i pića „Histria 2015“.

Dragica Lukin predstavnica je Saveza slastičara i vlasnica vile Soši te članica Hrvatske kulinarske akademije. Znanja i iskustva stekla je u zemlji i inozemstvu. Dobitnica je brojnih nagrada za slastičarstvo, humanost, zalaganja, promicanje turizma te, što je posebno značajno, hrvatskih antičkih slastica. Educirala je i brojne učenike diljem Hrvatske, redovito sudjeluje u humanitarnim akcijama, pomaže djeci te piše knjige i tekstove o slasticama. Radionicu Istarska slastica za K.u.K. časnike, kada je javnosti prvi put otkrila da će pokušati izraditi najveću kroštulu na svijetu, održala je u okviru Mjeseca hrvatske knjige 2014. kao dio programa kojim Knjižnica obilježava početak Prvog svjetskog rata. Čestitamo Dragici Lukin i nadamo se da ćemo o Istarskoj zlatnoj kroštuli čitati u sljedećem izdanju Guinnessove knjige rekorda.