Dodjela nagrade "Mate Balota" za rukopis 2014.

09.07.15. Notizie Središnja knjižnica

U dvorani Središnje knjižnice 9. srpnja 2015. novinarima je najavljen program dodjele nagrade "Mate Balota" za rukopis 2014. u sklopu 40. susreta na dragom kamenu.

Stručni žiri, odnosno prof. dr. sc. Robert Matijašić, Branko Čegec i akademik Miroslav Bertoša, professor emeritus, odlučio je da se ovogodišnja nagrada posthumno dodijeli Vesni Girardi Jurkić za zbirku znanstvenih tekstova Antička baština Istre, a svečani program bit će održan u nedjelju, 12. srpnja u 20.30 sati pred spomen-kućom Mate Balote u Raklju.

Organizatori natječaja su udruga Susreti na dragom kamenu i Gradska knjižnica i čitaonica Pula, a program dodjele ovogodišnje nagrade predstavili su predsjednik udruge Susreti na dragom kamenu Armando Debeljuh, predsjednik žirija prof. dr. sc. Robert Matijašić, ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Pula Nela Načinović i Josip Percan iz KUD-a "Mate Balota" iz Raklja, koji će uz Bruna Krajcara nastupiti u glazbenom dijelu programa.

Nagrada "Mate Balota" za rukopis godišnja je nagrada utemeljena 2007. godine, a dodjeljuje se za prozni ili pjesnički tekst na čakavštini, na istriotskom dijalektu, rukopis na hrvatskom književnom ili stranom jeziku koji autentično izražavaju posebnosti istarskog podneblja ili se u publicističko-znanstvenom uratku bave jezikom, vremenom i prostorom tradicijske čakavske kulture. Nakon Antuna Milovana (Stablima pada sjena), Nade Galant (Uozlji d.o.o.), Ivana Ivice Pilata i Tomislava Milohanića (Žluk besid) te Lilijane Domić (Arionova vrata), Vesna Girardi Jurkić šesti je laureat biblioteke Susreta. Armando Debeljuh naglasio je da će ova zbirka rukopisa Vesne Girardi Jurkić biti objavljena krajem godine, a potvrda je da ovaj natječaj nije namijenjen isključivo poeziji, već i ostalim područjima koja su bila predmet interesa Mije Mirkovića.