Interaktivne radionice Tragovi svjetlosti u Dječjoj knjižnici

05.11.15. Notizie Dječja knjižnica

Središnja tema ovogodišnjeg Mjeseca hrvatske knjige povezana je s proglašenjem 2015. Međunarodnom godinom svjetlosti i tehnologija zasnovanih na svjetlu, slijedom čega je Dječja knjižnica postala "svjetlosni laboratorij".

U Dječjoj knjižnici u suradnji s Dječjim vrtićem Maslačak, odnosno odgajateljicom Morenom Ravnić, održan je niz interaktivnih radionica Tragovi svjetlosti - utjecaj istraživanja svjetlosti na razvoj izražavanja djece predškolske dobi na kojima su sudjelovali mališani iz vrtića Pule i okolice sa svojim odgajateljicama.

Radionica, odnosno igraonica svjetlom zaokuplja pažnju djece sve dobi nudeći pregršt sadržaja i inovativnog pristupa djeci i njihovim interesima: od putovanja svjetla i igre sjenama, preko posebne slikovnice, projiciranja sjena u boji na zid do svjetlosne komore.

Morena Ravnić autorica je priručnika Uhvati pokret - Bilješke iz dnevnika odgajateljice, refleksivne praktičarke, predstavljenog u ožujku u Središnjoj knjižnici, čija je osnovna tema dječji doživljaj pokreta kroz različite situacije. U 2015. godini  u Maslačku su intenzivno radili na projektu istraživanja svjetlosti te su svoj istraživački rad prezentirali na izložbi Tragom svjetlosti. Upravo su ti svjetlosni efekti korišteni u radionicama u Mjesecu hrvatske knjige u Dječjoj knjižnici.