U Šibeniku svečano otvoren Mjesec hrvatske knjige

15.10.16. Notizie

Mjesec hrvatske knjige 2016. svečano je otvoren u Šibeniku 15. listopada.

Tri su velika razloga zbog kojih su Grad Šibenik i Šibensko-kninska županija odabrani kao domaćini otvaranja ovogodišnje manifestacije koja promovira knjigu i čitanje: 950. obljetnica od prvog spomena Šibenika, 150 godina od osnivanja Narodne slavjanske čitaonice u Šibeniku te 400 godina od objave knjige izuma i projekata Machinae novae (Novi strojevi) Šibenčanina Fausta Vrančića.

Svečanost je održana u Hrvatskom narodnom kazalištu Šibenik, a prisutnima su se obratili ravnatelj Gradske knjižnice Juraj Šižgorić Vilijam Lakić, gradonačelnik Šibenika Željko Burić i Davorka Bastić, predsjednica Programskog i organizacijskog odbora Mjeseca hrvatske knjige.

Manifestaciju je otvorila načelnica Sektora za književno-nakladničku i knjižničnu djelatnost Ministarstva kulture Dubravka Đurić Nemec, a potom su u Gradskoj knjižnici otvorene dvije izložbe: Šibenik očima stranaca (karte, mape, litografije… iz fundusa Knjižnice) i Šibenik očima Vladimira Kirina (trinaest originalnih crteža s motivima grada Šibenika iz 1922. i grafička mapa Šibenik hrvatskoga grafičara, slikara i grafičkog dizajnera V. Kirina).

Mjesec hrvatske knjige obilježava se od 15. listopada do 15. studenog raznovrsnim programima u knjižnicama diljem Hrvatske. Koji programi će biti održani u ograncima Gradske knjižnice i čitaonice Pula možete pročitati ovdje.