Predstava Pinokio na znakovnom jeziku

01.10.14. Notizie

Zagrebačka udruga Kazalište, vizualne umjetnosti i kultura gluhih - Dlan sa svojom predstavom na znakovnom jeziku Pinokio premijerno je gostovala u Puli 4. listopada 2014. u Velikoj dvorani Dječjeg kreativnog centra, a poslužila je kao savršeni uvod u Dječji tjedan koji se ove godine obilježava od 6. do 12. listopada.

Ulaz je bio slobodan, a brojna djeca i roditelji - i gluhi i čujući - ispunili su dvoranu Dječjeg kreativnog centra jer ova predstava namijenjena je svima budući da se izvodi na znakovnom jeziku uz audiozapis.

Režiju potpisuje Lino Ujčić, glazbu Dražen Maleković, a igraju Iva Vrbos, Minsgsheng Pi, Lino Ujčić i Angel Naumovski. Kostime i scenografiju izradio je Dramski studio Dlan.

I u novom suvremenom svijetu živi Pinokio u svojim lažima, ovisnostima, bježanju od odgovornosti ... Pogledajte našu dramu novog-starog Pinokija i možda zajedno otkrijemo smisao života i stvorimo bolji svijet“, riječi su kojima su opisali svoju predstavu izvođači iz udruge Dlan, a ovaj Pinokio, iako ima i tablet i mobitel, radi jednake greške i uči iste životne lekcije kao svaki do sad.

Gostovanje su organizirali Društvo Naša djeca Pula, Udruga djece i mladih oštećena sluha Istre, Teatar Naranča i Gradska knjižnica i čitaonica Pula te uz potporu Grada Pule u povodu Međunarodnog tjedna gluhih, koji se obilježava posljednjeg tjedna u rujnu, te nadolazećeg Dječjeg tjedna.

Udruga Kazalište, vizualnih umjetnosti i kulture gluhih - Dlan djeluje od 2001. godine, a osnovana je na inicijativu gluhih osoba. Kao što joj i samo ime govori, jedna od primarnih zadaća udruge je promocija kulture gluhih te prihvaćanja gluhih kao manjine. Posebnu je važnost dala predstavama na znakovnom jeziku jer su reakcije publike na njih, kako čujuće tako i gluhe, veoma pozitivne i odobravajuće.

Kulturu svake države i svakog naroda karakterizira jezik pa je tako i u zajednici gluhih jezik jedna od glavnih karakteristika. Neophodno je naučiti i čujuću populaciju znakovnom jeziku jer se na taj način olakšava komunikacija među gluhima i poboljšava komunikacija gluhih i čujućih osoba.