Posjet Gradskoj knjižnici Celje

22.12.14. Notizie

Predstavnice Gradske knjižnice i čitaonice Pula posjetile su Gradsku knjižnicu Celje u Sloveniji na poziv ravnateljice Knjižnice Polone Rifelj i voditelja zavičajne zbirke Srečka Mačeka te prisustvovale otvorenju izložbe o slovenskom pioniru astronautike Hermanu Potočniku Noordungu.

Posjet celjskoj knjižnici ujedno je označio početak buduće suradnje Gradske knjižnice i čitaonice Pula i Gradske knjižnice Celje, a za početak dogovoreno je gostovanje izložbe o Hermanu Potočniku Noordungu da bi i naši sugrađani mogli bolje upoznati vizionara i začetnika svemirske arhitekture rođenog prije 122 godine u Puli.

Herman Potočnik, pseudonimom Noordung, rođen je 22. prosinca 1892. u Puli gdje je njegov otac Jože Potočnik službovao kao časnik austrougarske ratne mornarice i vojni liječnik u pulskoj Mornaričkoj bolnici. Nakon očeve smrti, Potočnik se s majkom vraća u Vitanje, naselje između Celja i Maribora, gdje je proveo ostatak djetinjstva nakon čega nastavlja životni put studirajući na vojnoj tehničkoj akademiji u Mödlingu, potom sudjelujući u Prvom svjetskom ratu te kasnije, po svršetku rata, studirajući na Visokoj tehničkoj školi u Beču gdje je diplomirao kao inženjer - stručnjak za raketnu tehnologiju. Autor izložbe predstavljene u Celju, povjesničar umjetnosti Primož Premzl iz Maribora, izložbom je objedinio Potočnikovu biografsku priču kroz arhivski materijal prikupljen u brojnim baštinskim ustanovama. Kao iznimna rijetkost, izloženo je i rusko izdanje (1935.) Potočnikove jedine knjige, izvorno objavljene pod naslovom Das Problem der Befahrung des Weltraums (Problem vožnje svemirom) 1929. godine u Berlinu. Posebno je zanimljiva informacija, istaknuta i prigodom otvorenja izložbe, kako je autor izložbe Premzl istražujući Potočnikov život i djelovanje, 2012. godine otkrio Potočnikov grob, koji se do tada smatrao nepoznatim, na protestantskom dijelu središnjega groblja u Beču gdje mu je postavljena i nova nadgrobna ploča.