Pretraži katalog knjižnice ili web stranicu

Arhiva događanja

Odrasli
Mladi

Predavanje Valtera Milovana “Roverski čakavski na Vodnjanštini”

U petak, 8. prosinca 2023. u Sali za vjenčanja u Vodnjanu (Narodni trg) dr. sc. Valter Milovan održao je predavanje Roverski čakavski na Vodnjanštini - Le parlate roveresi ciacave del Dignanese.

Predavanje je organizirano u okviru programa “Upoznajmo Vodnjan – Conosciamo Dignano”, s ciljem predstavljanja i popularizacije rezultata znanstvenih i stručnih istraživanja iz arheologije, povijesti, povijesti umjetnosti, etnologije, lingvistike, biologije te drugih znanstvenih i umjetničkih polja s područja Grada Vodnjana. Organizatori su Grad Vodnjan – Dignano, Istarsko povijesno društvo – Società Storica Istriana i Knjižnica Vodnjan – Biblioteca di Dignano.

O predavanju:

Govori Roverije i južne Istre pripadaju jugozapadnom istarskom dijalektu. U izlaganju će biti riječi o čakavskim govorima sela vodnjanskoga kraja, govora koji su zabilježeni i opisani u Rječniku Roverskih i okolnih govora, koji su Goran Filipi i Valter Milovan priredili prema ostavštini Slavka Kalčića. Nakon osnovnih značajki roverkih govora, bit će izneseni zanimljivi primjeri vezani za običaje i fešte. Potom će se ukazati i na načine nastanka dijalektalnoga rječnika te na važnost lokalnih kazivača, koji čine temelj svakoga istraživanja jezika na terenu.

O predavaču:

Doc. dr. sc. Valter Milovan rođen je u Puli 1975. Na Odsjeku za talijanistiku Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli predaje kolegije iz talijanske književnosti i kulture, a javnosti je poznat i kao kantautor pod umjetničkim imenom Maer. Bio je i novinar kulture u Glasu Istre. Autor je više znanstvenih članaka, zatim knjiga Bilješke o Pasoliniju, Hrvatsko-talijanski razgovorni priručnik te suautor Rječnika roverskih i okolnih govora. Preveo je sljedeća djela: Svi smo u opasnosti (izbor iz Pasolinijevih eseja), Jedan od mnogih epiloga (s Mladenom Machiedom, izabrane pjesme P. P. Pasolinija) te dvije Pasolinijeve drame, Calderòn i Svinjac. Glazbeno mu je stvaralaštvo dostupno u albumima: Neradni dan (2012.), Hereza (Livio Morosin & Maer, 2018.), Žuti bog (2020.) te mini album Yeah, Right (2023.).

 

Galerija fotografija

PODIJELI: