Pretraži katalog knjižnice ili web stranicu

Događanja

Sigurnost u prometu osoba treće životne dobi - interaktivna radionica

Događanja

Datum: 29.4.24.
Sat: 11:00h
Lokacija: Čitaonica kluba umirovljenika Pula
Publika: Umirovljenici

 Nastavlja se ciklus predavanja o sigurnosti namijenjen starijim osobama: predavanja se održavaju posljednjeg ponedjeljka u mjesecu u 11 sati u prostorima Čitaonice kluba umirovljenika, a organiziraju ih Knjižnica i PU istarska.

U ponedjeljak, 28. travnja 2024. godine u 11 sati policijska službenica Postaje prometne policije Pula-Pola u Čitaonici kluba umirovljenika održat će drugo po redu edukativno predavanje / interaktivnu radionicu na temu Sigurnost u prometu osoba treće životne dobi.

Ova edukativna radionica organizira se s ciljem unaprjeđenja sigurnosti osoba starije životne dobi u cestovnom prometu te pružanja potrebnih znanja i vještina za sigurnije sudjelovanje u prometu.

Kroz interaktivni pristup i konkretne primjere, radionica će obuhvatiti ključne teme za sigurnost starijih sudionika u cestovnom prometu. Sudionici će osvježiti svoja znanja o osnovnim prometnim pravilima i propisima, s posebnim naglaskom na:

- kretanje pješaka

- korištenje elemenata pasivne sigurnosti

- ograničenja brzine kretanja vozila

- vožnju u kružnom toku

- poznavane pravila prednosti prolaska te druge važne aspekte prometne sigurnosti.

Za smanjenje stradavanja u cestovnom prometu nužno je razumijevanje čimbenika i načina na koji čimbenici rizika međusobno djeluju, što u kontekstu stradavanja osoba treće životne dobi ukazuje na implikacije pri planiranju prijevoza, osiguranju sigurnog pristupa starijih osoba uslugama i objektima te povećanih rizika za pješake, a koji proizlaze iz visoke motorizacije urbanih sredina. Starije osobe često su zbog fizičke ranjivosti i funkcionalnih promjena organizma izložene većem riziku stradavanja u prometu, a kombinirani učinci tih rizika povećavaju težinu zadobivenih ozljeda. Prema statističkim pokazateljima posljedica prometnih nesreća obaranja pješaka, najveća stopa smrtnosti bilježi se za osobe starije životne dobi (65+) što ukazuje na vjerojatnost da će stariji pješaci doživjeti više trauma.
 

PODIJELI: