Pretraži katalog knjižnice ili web stranicu

Događanja

Noć knjige

Događanja

Datum: 23.4.24.
Sat: 10:00h
Lokacija: Središnja Knjižnica, Dječja knjižnica, Knjižnica Vodnjan
Publika: Odrasli, Djeca, Mladi

Trinaestu Noć knjige, manifestaciju koja u središte svojeg interesa stavlja djela, njihove tvorce i čitatelje, a koja se priređuje u povodu Svjetskog dana knjige i autorskih prava i Dana hrvatske knjige obilježili smo druženjima u Središnjoj knjižnici, Dječjoj knjižnici i Knjižnici Vodnjan 23. i 24. travnja, i to s ciljem da kroz zajedništvo dijelimo radost čitanja i pisanja.

TEMA: Kad je prizma kataklizma - knjige za izazovna vremena
Vizije o kraju svijeta od najstarijih vremena zaokupljaju maštu i bude strah. Nekoć su se vezale uz neobjašnjive pojave na nebu, kalendare i tumačenja svetih knjiga, dok se danas kataklizmički scenariji pretežno odnose na sukobe koji prijete globalnim ratom, društvene i financijske krize te prekomjerno i neodgovorno iskorištavanje prirodnih resursa koje nepovoljno utječe na klimatske promjene i njihov ubrzani poguban utjecaj na ljudsko društvo i sav ostali živi svijet. Na nama je samo da odlučimo što ćemo učiniti s vremenom koje nam je dano, riječi su mudrog čarobnjaka hrabrom hobitu u kultnom Gospodaru prstenova nakon što se Frodo požalio na težinu dodijeljene mu zadaće.

Za izazovna vremena pripremili smo se radionicom popravka knjiae, da ne bismo ostali bez nekih vrijednih izdanja, dok nas je Matej Mirkac iz Speleološke udruge Pula poveo u istraživanje skrivenog svijeta podzemlja.

ZNAČAJNE OBLJETNICE

Književne obljetnice objedinjene su u pub kvizu Književni velikani koji su majstorski vodile Elizabeta Jurkić i Matea Glavinić. Sudjelovalo je pet ekipa: najbolji su bili Svarožići s osvojenih 46 bodova, dok su ih u stopu pratile ekipe Svjetski putnik, Hat cats, Tri sestre i jedna polusestra te Činčile.

U 2024. godini, Godini Marka Marulića, u kojoj se prisjećamo 500. obljetnice njegove smrti, nismo zaboravili istaknutu damu hrvatske književnosti Ivanu Brlić-Mažuranić i njezin 150. rođendan, kao ni 100. obljetnicu smrti jednog od najutjecajnijih europskih književnika Franza Kafke, za što su pripremljene virtualne izložbe.

Programi za najmlađe bili su posvećeni Ivani Brlić-Mažuranić i njezinom bajkovitom svijetu.


PROGRAM U GRADSKOJ KNJIŽNICI I ČITAONICI PULA

SREDIŠNJA KNJIŽNICA
23.4. / 18 sati / Pub kviz Književni velikani / voditeljice: Matea Glavinić i Elizabeta Jurkić
23.4. / 18 – 20 sati / Radionica popravka knjiga
23. 4. / 19 sati / Istraživanje skrivenog svijeta podzemlja / predavač: Matej Mirkac, Speleološka udruga Pula
online / Virtualna izložba: Franz Kafka
online / Virtualna izložba: Ivana Brlić-Mažuranić

ODJEL ZA DJECU I MLADE
23. 4. / 19 sati / Kad si sretan i sunce za tobom žuri - putovanje kroz Ivanine priče / pričaonica i kreativna radionica za djecu i njihove roditelje
24. 4. / 17 sati / Na putu za šumu Striborovu: lutkarska radionica - izrada lutaka i likova iz djela Ivane. Brlić-Mažuranić za djecu i roditelje/staratelje. Radionicu će voditi Morena Sinčić, volonterka Knjižnice

DJEČJA KNJIŽNICA
23. 4. / 10 sati / Koliko poznajem Šegrta Hlapića? - interaktivni kviz za učenike nižih razreda osnovne škole

KNJIŽNICA VODNJAN
23. 4. / Ivanin svijet iz davnina - mini izložba o Ivani Brlić-Mažuranić
23.4. / 10 sati / U stihu i rimi u davnoj davnini - radionica za djecu predškolske dobi

Galerija fotografija

PODIJELI: