Pretraži katalog knjižnice ili web stranicu

Događanja

Odrasli

"Nevjerojatna Zemlja" - izložba fotografija Sergeja Ryazanskog

U okviru ovogodišnjeg programa Tjedna kozmonautike u Istri i ususret Danu planeta Zemlje, Udruga ruske nacionalne manjine Ruski dom u Čitaonici kluba umirovljenika predstavlja izložbu fotografija Nevjerojatna Zemlja čiji je autor Sergej Rjazanskij.

Izložba se može razgledati od 16. travnja do 16. svibnja 2024. u radno vrijeme Čitaonice.

Tjedan kozmonautike u Istri već se niz godina obilježava u čast prvog čovjeka u svemiru, ruskog kozmonauta Jurija Gagarina koji je 12. travnja 1961. godine u svemirskom bordu Vostok-1 proveo 108 minuta u svemiru. Tog se dana diljem svijeta obilježava Međunarodni dan ljudskog leta u svemir, koji je proglasila Opća skupština Ujedinjenih naroda 2011. godine.

Sergej Rjazanskij dva je puta letio u svemir: 2013. kao letački inženjer, 2017. kao zapovjednik posade svemirske letjelice Sojuz MS-05. Utoliko je iznenađujuće njegovo priznanje da su za vrijeme drugog leta samo interijeri Međunarodne svemirske stanice ostali nepromjenjeni. Ona leti brzinom od 28.000 kilometara na sat i prelazi gotovo 400 metara u vremenu kad jednom uspijemo trepnuti. Za svaki dan proveden u orbiti, kozmonauti na brodu ISS susreću 16 izlazaka i zalaska Sunca.

Postavom u Čitaonici predstavlja se dio od 50 fotografija s prvog i s drugog leta pilota-kozmonauta Sergeja Rjazanskog. Svaka fotografija ima svoju priču, dok ih sve ujedinjuje osjećaj dubokog poštovanja prema Zemlji i ispunjeni su beskrajnim divljenjem njezinoj ljepoti. Krajolici koji podsjećaju na ledene uzorke na staklu, vijugavi planinski lanci i korita rijeka, mozaici farma, blistave ogrlice gradova – pokušajte zamisliti da ih možete vidjeti kroz prozorski otvor svemirskog broda s kozmičke visine, a izvan stanice je  bezgraničan ponor svemira.

Galerija fotografija

PODIJELI: