Pretraži katalog knjižnice ili web stranicu

Novosti

Predstavljeni "Zapisi o kulturi davnih vremena"

Knjiga Vesne Girardi Jurkić Zapisi o kulturi davnih vremena - Antička baština Istre, dobitnice na natječaju "Mate Balota 2014. godine", predstavljena je 26. svibnja 2017. u Raklju, pred rodnom kućom Mije Mirkovića.

Knjigu, čiji je izdavač Udruga Susreti na dragom kamenu, predstavili su prof. dr. sc. Robert Matijašić, profesor emeritus Miroslav Bertoša, Armando Debeljuh, predsjednik udruge Susreti na dragom kamenu, i županijski pročelnik za kulturu Vladimir Torbica. U ime obitelji Jurkić, izdavačima se na objedinjavanju tekstova njene majke zahvalila Kristina Džin. Prisutne je pozdravio i načelnik općine Marčana Marijan Kostešić, dok su u prigodnom programu nastupili članovi KUD-a "Mate Balota" iz Raklja, Bruno Krajcar i Patrik Bolković.

Prof. dr. sc. Robert Matijašić recenzent je knjige te autoričin dugogodišnji suradnik. Na predstavljanju je istaknuo da je dio tekstova iz ove knjige već objavljen u zavičajnim zbornicima i monografijama, dok je dio je dosad bio neobjavljen. Vesna Girardi Jurkić u ovim je tekstovima s arheološke-povijesnog stajališta obradila pojedine probleme antičke Istre u širem smislu te uža područja Istre (Pula, Poreč, Pazin, Rovinj, Buje, Buzet).

Dosad su na natječaju za rukopis "Mate Balota" nagrađeni: Antun Milovan (Stablima pada sjena), Ivica Pilat i Tomislav Milohanić (Žluk besid), Nada Galant (Uozlji d.o.o.) i Lilijana Domić (Arionova vrata), dok je Vesni Girardi Jurkić za ovu sada objavljenu knjigu nagrada posthumno dodijeljena 2014. godine.

PODIJELI: