Pretraži katalog knjižnice ili web stranicu

Novosti

U Kranju otvorena izložba „Pula pred Prvi svjetski rat"

Izložba Pula pred Prvi svjetski rat / Pulj pred prvo svetovno vojno Gradske knjižnice i čitaonice Pula svečano je otvorena 2. prosinca 2017. u Mestnoj knjižnici Kranj.

Nakon pozdravnog govora ravnateljice kranjske knjižnice Brede Karun, izložbu je službeno otvorio Robert Cvek, zamjenik gradonačelnika Grada Pule, koji je domaćinima i uručio knjige Puna je Pulai Cun cun na konju. Okupljenima su se obratili i Nela Načinović, ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Pula, i Srečko Maček iz Osrednje knjižnice Celje, partnera u projektu međunarodne suradnje u sklopu kojeg je izložba prevedena na slovenski jezik, te predstavnica Grada Kranja. O samoj izložbi govorila je Nadia Bužleta.

Izložba će u Kranju biti postavljena do 30. prosinca 2017.

Projekt Dani Pule u Celju / Dani Celja u Puli, podržalo je Ministarstvo kulture RH te se njime nastavlja uspješna suradnja dvaju knjižnica s ciljem knjižnične i kulturne razmjene, što omogućuje bolje upoznavanje susjednih država i nudi veći raspon kritičkog razmišljanja o pitanjima koja dotiču rast i razvoj pluralnog društva.

Izložba Pula pred Prvi svjetski rat dio je istarskog projekta '1914. – Puna je Pula / Pola Gremita', a izložba je jedan od programa kojima se Gradska knjižnica i čitaonica Pula priključila europskom obilježavanju 100. obljetnice Prvog svjetskog rata. Postav prikazuje presjek pulske svakodnevice u mjesecima pred sam početak velikog rata. Na osnovi povijesne, arhivske i novinske građe istaknuti su pojedini segmenti pulskog specifikuma s posebnim naglaskom na kulturni život grada. Ovom izložbom predstavljeni su najrelevantniji trenuci jednog od prosperitetnijih razdoblja u povijesti Pule kao prilog obilježavanju sjećanja na Veliki rat koji još uvijek zauzima značajno mjesto u kolektivnom sjećanju čovječanstva.

Pula pred Prvi svjetski rat već je gostovala u Osrednjoj knjižnici Celje i knjižnici u Novoj Gorici, a nakon Kranja putuje u Kopar, Novo mesto, Ljubljanu i Maribor.

Galerija fotografija

PODIJELI: