Pretraži katalog knjižnice ili web stranicu

Novosti

Izložba o ljubavnoj priči Fridrika II. Celjskog i Veronike Desinićke

Gostovanje izložbe koja je otvorena 14. veljače 2018. predstavlja srednjovjekovnu ljubavnu priču Fridrika II. Celjskog i Veronike Desinićke iz Desenica u Hrvatskom zagorju autora Franca Kralja organizirano je u povodu obilježavanja Prešernovog dana, slovenskog kulturnog praznika, i Dana zaljubljenih.

Fridrik II. (Friedrich) Celjski, ban cijele Slavonije, sin Hermana II., oženio se 1405. Elizabetom, kćeri Stjepana I. Frankopana, koja mu je u miraz donijela polovicu Krka, gradove Trsat, Bakar i Bribir u Vinodolu. Nakon njezine smrti Fridrik se morao odreći svih posjeda stečenih ženidbom i pao je u očevu nemilost. Kada se oženio Veronikom Desinić, otac ga je dao zatvoriti, a Veroniku pogubiti. Lik Veronike, kao i sama njezina ljubavna priča s Fridrikom II. Celjskim, često su opjevani i opisani motivi: nekoliko desetina hrvatskih, slovenskih, čeških, njemačkih, talijanskih i inih stvaralaca pozabavilo se sudbinom nesretne Veronike Desinićke. Ova izložba temelji se na istoimenoj knjizi njezina autora - Francija Kralja.

Ovom izložbom nastavlja se uspješna suradnja Gradske knjižnice i čitaonice Pula i Osrednje knjižnice Celje koja je započeta 2014. godine, a suradnik u programu je Slovensko kulturno društvo Istra.

PODIJELI: