Pretraži katalog knjižnice ili web stranicu

Novosti

Djeca
Mladi

Micro:bitovi u Knjižnici

Nakon što je u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja i CARNetom uspješno realiziran projekt ProMikro, kojim je računalstvo i službeno uvedeno u osnovne škole, začetnik ideje Nenad Bakić projekt je nastavio te STEM revoluciju, iza koje stoji Institut za razvoj i inovativnost mladih – IRIM,  preselio u knjižnice.

U tijeku je veliki projekt opremanja knjižnica u Hrvatskoj micro:bitovima za posudbu kako bi djeca i odrasli mogli naučiti biti stvaraoci pomoću novih tehnologija te edukacije djelatnika za organiziranje radionica.

I Gradska knjižnica i čitaonica Pula uključila se u ovaj projekt te je primila donaciju od ukupno 90 micro:bitova, i to Središnja knjižnica 40 (25 za posudbu te 15 za rad u knjižnici), a ogranci Vodnjan i Žminj po 25 (15 za posudbu i 10 za rad u knjižnici).

Kako navode voditelji projekta, upravo knjižnice mogu postati ključni centri za razvoj digitalnog stvaralaštva, ne samo za poduku programiranja, nego za razvoj makers centara, uz robotiku, 3D printere i ostalu tehnologiju koja može inspirirati mlade da postanu (digitalni) stvaraoci, pomoći mladima koji u svojim školama nemaju pristup tehnologijama da steknu digitalne kompetencije, ali i odraslima da uhvate korak s digitalnim tehnologijama, kako bi ih usvojili. Knjižnice tako imaju priliku postati institucije važne za digitalnu transformaciju nacije.

Cilj projekta je stvoriti naciju digitalnih stvaralaca, a dosad čak 440 obrazovnih ustanova sudjeluje u dvije ili više njihovih aktivnosti. Voditelji projekta naglašavaju: razlog što se program Croatian Makers okrenuo knjižnicama vrlo je jednostavan – one su mjesta znanja i jedan od najboljih dijelova društvene infrastrukture.

PODIJELI: