Pretraži katalog knjižnice ili web stranicu

Novosti

Održan Drugi međunarodni stručni skup: Službene publikacije i državne informacije u europskim knjižnicama i svečano otvoren Europski dokumentacijski centar NSK

Drugi međunarodni skup: Službene publikacije i državne informacije u europskim knjižnicama u organizaciji Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu i Gradske knjižnice i čitaonice Pula održan je 3. listopada 2018. godine u malome predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. Istoga dana u prostoru Zbirke službenih publikacija NSK na četvrtome katu svečano je otvoren Europski dokumentacijski centar NSK.

Ciljevi su Skupa bili proširiti znanje knjižničara o službenim publikacijama Republike Hrvatske i Europske unije, pružiti potporu knjižničarima za promicanje intelektualnoga poticaja u provođenju visokih knjižničarskih normi za život i rad u zajednici prema europskim i svjetskim normama, poticati razvoj knjižnica kao informacijskih središta gdje članovi lokalne zajednice slobodno ostvaruju pristup službenim publikacijama i državnim informacijama, poticati razvoj političke kulture djelovanjem mreže knjižnica i europskih dokumentacijskih centara u Republici Hrvatskoj, poticanjem boljega prepoznavanja bitnosti službenih publikacija te jačanjem svijesti o toj bitnosti i za pojedinca i za zajednicu.

Pozvanim izlaganjima na Skupu dvanaest je predavača predstavilo vrlo zanimljive teme.

Nakon uvodnih pozdravnih riječi predstavnica organizatora, glavne ravnateljice Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu dr. sc. Tatijane Petrić i ravnateljice Gradske knjižnice i čitaonice Pula Nele Načinović, Skup je otvorio predstavnik Ministarstva vanjskih i europskih poslova Gordan Markotić s temom petogodišnjega članstva Republike Hrvatske u Europskoj uniji u Godini Europske kulturne baštine te pripreme za predsjedanje Republike Hrvatske Vijećem Europske unije 2020. godine. Voditeljica tima za Komunikacije, partnerstva i mreže Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Lana Zeković govorila je o komunikacijskim kampanjama Europske komisije u predizbornoj godini. Predstavnica Ministarstva kulture Republike Hrvatske, odnosno njegove Uprave za pravne i financijske poslove i programe Europske unije, Anastazija Magaš-Mesić predstavila je mogućnosti novčanoga potpomaganja iz EU fondova. Voditeljica Europskoga dokumentacijskog centra NSK i koordinatorica procesa Čitaonica mr. sc. Blaženka Peradenić-Kotur izlagala je o informacijskoj ulozi službenih publikacija u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu. Voditeljica Odjela za obrazovanje odraslih Agencije za mobilnost i programe EU Danijela Jagušt Šumljak prikazala je mogućnosti za knjižnice u sklopu programa ERASMUS+. Knjižničarka Glavne uprave za obrazovanje, mlade, sport i kulturu – Knjižnica i e-izvori Europske komisije Gladys Camisón Sánchez predstavila je usluge i izvore Knjižnice i e-izvora Europske komisije, odnosno načine na koje korisnicima treba pomoći pronaći službene publikacije. Voditeljica Europskoga dokumentacijskog centra Pravnoga fakulteta u Rijeci Dejana Golenko govorila je o programima informacijskoga opismenjavanja u sklopu aktivnosti Europskoga dokumentacijskog centra na Pravnome fakultetu u Rijeci. Koordinatorica Europskoga dokumentacijskog centra Ekonomskoga fakulteta u Zagrebu Marija Šimunović izlagala je o temi korisnika i dostupnosti informacija Europske unije kroz iskustvo Europskoga dokumentacijskog centra na Ekonomskome fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. U zadnjem bloku Skupa djelatnik Centra za povijesna istraživanja iz Rovinja Nicolò Sponza govorio je o aktivnostima i uslugama Centra. Djelatnica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu dr. sc. Ana Vukadin prikazala je posebnosti i razlike u opisu službenih publikacija u novome Pravilniku za katalogizaciju. Zadnje izlaganje o praksi s neomeđenom građom, odnosno obradi hrvatskih i inozemnih službenih publikacija, održala je koordinatorica procesa Obrada neomeđene građe NSK Sonja Pigac.

U sklopu Drugoga međunarodnog skupa: Službene publikacije i državne informacije u europskim knjižnicama svečano je otvoren i i Europski dokumentacijski centar NSK na četvrtome katu Knjižnice, kao sedmi u Hrvatskoj i 350. u Europi. Uzvanicima su se prigodno obratili glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu dr. sc. Tatijana Petrić, izaslanica Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Lana Zeković, rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras, načelnica Sektora za međunarodnu kulturnu suradnju i europske poslove Uprave za razvoj kulture i umjetnosti i međunarodnu kulturnu suradnju pri Ministarstvu kulture Republike Hrvatske Anja Jelavić te voditeljica Europskoga dokumentacijskog centra NSK mr. sc. Blaženka Peradenić-Kotur. Svi govornici iskazali su zadovoljstvo zbog otvorenja Europskoga dokumentacijskog centra NSK, a ujedno su izneseni i neki planovi za budućnost. Na kraju svečanoga otvorenja, glavna ravnateljica NSK dr. sc. Tatijana Petrić i izaslanica Predstavništva Europske komisije u Republici Hrvatskoj Lana Zeković simbolično su prerezale vrpcu i otvorile Centar.

Galerija fotografija

PODIJELI: