Pretraži katalog knjižnice ili web stranicu

Novosti

Međunarodni skup Interactive Archives: Digital Challenges & Collaborative Networks

Međunarodni skup Interactive Archives: Digital Challenges & Collaborative Networks, koji svake godine okuplja više od 150 hrvatskih i europskih stručnjaka iz područja digitalizacije, zaštite pisane baštine i arhive, održavat će se u Domu hrvatskih branitelja u Puli od 27. do 29. ožujka 2019.

Skup petu godinu zaredom organiziraju ICARUS Hrvatska, konzorcij ICARUS (International Center for Archival Reaserch), Državni arhiv u Pazinu, Hrvatski državni arhiv i drugi partneri, a za ovogodišnje sudjelovanje prijavilo se više od 170 sudionika iz dvadeset tri države; istaknuti stručnjaci i predstavnici međunarodnih stručnih tijela, organizacija i projekata (DARIAH, AERI, Kreativna Europa, European Time Machine projekt...). Također, sudjelovat će i veliki broj akademskih i znanstvenih ustanova.

Raspravljat će se o suvremenim trendovima i aktivnostima na temu digitalizacije i zaštite pisane baštine, razvoja i promocija kulturnih mreža te tekućih arhivskih i baštinskih projekata i programa diljem Europe, s naglaskom na dosadašnja iskustva i mogućnosti hrvatskih ustanova i stručnjaka na ovom području i njihovo aktivno uključivanje u međunarodnu praksu i stručna događanja.

S obzirom na broj i značaj stručnjaka i predstavnika međunarodnih organizacija i kulturnih ustanova koji će ovim povodom doći u Hrvatsku, ovaj skup predstavlja jedinstvenu priliku za aktivno povezivanje i uključivanje domaćih kulturnih, akademskih i znanstvenih ustanova i baštinskih stručnjaka u međunarodne stručne trendove i EU projekte na području kulture, digitalizacije kulturne baštine i razvoja informacijskog društva. Skup je oglašen i praćen diljem Europe (ICARUS, APEF, ICA, DARIAH, AERI i druge ustanove i stručne udruženja) i u Hrvatskoj putem društvenih mreža, tiskanih i elektroničkih medija, stručnih skupova i sastanaka.

U sklopu skupa, u četvrtak, 28. ožujka od 9.30 do 11 sati u Središnjoj knjižnici bit će održana Transkribus radionica|Transkribus Workshop (voditelji Sebastian Colutto & Louise Seaward). U popodnevnom dijelu programa Nela Načinović predstavit će ibiblos – prva e-knjižnica u Istri | ibiblos – the first e-library in Istria.

Cjelokupni program možete pronaći u prilogu.

Prilozi

PODIJELI: