Pretraži katalog knjižnice ili web stranicu

Arhiva događanja

Odrasli
Djeca
Mladi

Književna večer u čast Mati Baloti

Tijekom godine različitim programima obilježeni u život i djelo Mije Mirkovića - Mate Balote, i to u povodu 125. obljetnice njegova rođenja te 60. godišnjice smrti, čemu se priključila i Gradska knjižnica i čitaonica Pula: književnu večer velikom Mati Baloti u čast organizirali smo 21. studenoga 2023. u atriju Gradske knjižnice i čitaonice Pula (Kandlerova 39).

Odabrane stihove i prozne ulomke čitali su: učenik Rocco Vlačić iz Raklja, polaznici Dramskog i plesnog studija INK - Gradskog kazališta Pula, radijska voditeljica Gordana Trajković, urednica radijske emisije Prostor štiva Nevena Trgovčić, samostalna umjetnica Sabina Aličić i voditeljica kazališta INAT Tanja Grgić.

Stihovi koje su gosti kazivali su iz pjesničke zbirke Dragi kamen, a ulomci iz romana Tijesna zemlja te putopisa Put u Ravenu i Srednja Istra.

U sklopu programa nastupili su učenici Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova.


Od samog djetinjstva Mijo Mirković bio je svestran čovjek. Bio je bio ribar, mornar, fizički radnik, književnik, novinar i doktor ekonomije, rođen u Raklju 28. rujna 1898. Osnovnu školu, koju je osnovao njegov otac, Ante Mirkovic-Gaspić, pohađao je u rodnom Raklju. Gimnaziju je počeo u Pazinu, a završio u Zabrehu u Češkoj. Školovanje je nastavio u Zagrebu, Beogradu, Frankfurtu, Berlinu i Bratislavi. Na fakultetu za ekonomske i društvene nauke u Frankfurtu stekao je doktorat 1923. godine.

Balota nije samo govorio u ime mnogih, on je i bio jedan od mnogih Istrana. Bio je čovjek koji je stekao veliko znanje, koji se upornim radom i intelektualnom sposobnošću popeo do najviših položaja u ekonomskoj nauci, ali i onaj koji je svojom vanjštinom i osjećajima ostao cijeloga života fizički radnik.

U svojim djelima hvali istarski zavičaj, govori o životu običnih ljudi, svakodnevnici, nostalgiji za djetinjstvom. Daje nam i mnogo uvida u povijesnu baštinu. Većina njegovih pjesama govori o teškom životu ribara i mornara.

Njegova značajna književna djela su pjesnička zbirka Dragi kamen koju piše na čakavštini, roman Tijesna zemlja, Proza i poezija, drama Smrtni grijeh, putopisni zapisi Na crvenoj istarskoj zemlji, povijesno-autobiografske monografije Stara pazinska gimnazija, Puna je Pula.

Objavio je mnogobrojne sveučilišne udžbenike i ekonomska djela, među kojima i Ekonomsku historiju Jugoslavije. Jedan je od najplodnijih ekonomskih pisaca između dvaju svjetskih ratova i u poraću: Trgovina i unutrašnja trgovinska politika, Spoljna trgovinska politika, Saobraćajna politika, Zanatska politika, Industrijska politika, Održavanje seljačkog posjeda, Razvoj ekonomske misli u XIX. veku, Agrarna politika, Ekonomska struktura Jugoslavije 1918.–1941., Ekonomika agrara FNRJ, Seljaci u kapitalizmu, Uvod u ekonomiku Jugoslavije.

PODIJELI: